Limba română, întrebare adresată de lilipaulet22, 8 ani în urmă

4. Scrie sau desenează despre modul în care a luat naştere ora- şul Bucureşti, alegând o variantă din ceea ce ai citit.VA ROG FRUMOS AJUTAȚI-MĂ E URGENT. DAU COROANĂ SI STELE ✨. ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
4

Modul în care a luat naștere orașul București:

Conform textului A, pe pământurile pe care se află acum orașul București își păștea turma ciobanul Bucur. Acesta trebuia să țină piept tătarilor care i-au furat și ucis animalele sau i-au dat foc stânilor.

Iarna, aceștia i-au răpit fata, pe Anca. Bucur, împreună cu doi ucenici, au pornit în căutarea acesteia, ajungând până la Nistrul înghețat. Văzând că sunt urmăriți, tătarii au încercat să treacă apa, însă gheața a cedat, mulți sfârșind înecați. Pentru că Anca știa să înoate, tatăl său și ajutoarele lui au reușit s-o salveze.

Întorși acasă, au construit o casă mare, chiar pe malul Dâmboviței. După ce Anca s-a căsătorit și a făcut copii au făcut și o bisericuță, ce există și astăzi, "Biserica lui Bucur".

În jurul casei lui Bucur s-au adunat tot mai mulți oameni și după trecerea sutelor și sutelor de ani s-a format orașul căruia astăzi îi spunem București, capitala României.

Conform variantei B, fiica de pădurar, Dâmbovița, se afla într-o zi în pădure. Aici îl găsește și salvează pe Prințul Munților, care se rătăcise. Acesta o cere de soție, însă fata refuză spunând că a promis că se va căsători cu Bucur, un cioban care locuia lângă pădure. Totuși, drept mulțumire, prințul i-a oferit un cuțit mic și un titirez ce îndeplinea orice dorință.

Împreună cu Bucur a înfipt cuțitul într-o piatră din care a izvorât un râu ce poartă si astăzi numele de Dâmbovița. Cei doi au întemeiat un sătuc pe malurile râului pe care ciobanul l-a denumit după numele său.

Astăzi, asezarea se numește București și este traversată de apa pe nume Dâmbovița.

Mai multe informații despre orașul București poți afla de aici: https://brainly.ro/tema/586562

Spor la teme!

#SPJ1


ionutzionutzhaciu: ms
Alte întrebări interesante