Limba română, întrebare adresată de dancostinel132, 8 ani în urmă

4.Selectează, din rama povestirii, secvențele care conturează caracteristicile hanului.
5.Comisul Ioniță se oprește peste noapte la Iași. Precizează reperele spațiale din text care indică locul unde înnoptează acesta.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de RazvanDark
18

Răspuns:4) - Asa, precum spun. Caci pricina noastra de judecata a pornit, cinstite boierule, dinainte de Voda Calimah. Si-am avut infatisare si s-au dus la divanuri randuri de oameni, si s-au facut cercetari si hotamice, si s-au cerut marturii cu juramant, si-au murit unii din neamul nostru judecandu-se si s-au nascut altii tot pentru judecata, si iata, nici in zilele mele, nu s-a gasit inca dreptatea. Ba vrajmasul cu care ma lupt mi-a mai taiat cu plugul din ocina parinteasca doi stanjeni si cinci palme, langa prisaca Velii. S-atunci, ridicand noua plangere la ispravnicie, iarasi n-am gasit mila, caci potrivnicul meu, sa nu va fie dumneavoastra cu, suparare, e corb mare boieresc. Dac-am vazut si-am vazut, am mai coborat o data din coarda sacul cu hartoagele si cu pecetile cele vechi, le-am mai slovenit si le-am ales, si-am pus indreptarile pe care le socot nestirbite colea, langa chimir, si-am incalicat pe roaiba mea si de-acu nu ma opresc decat la Voda.

Aduce argumente motivului pentru care vrea sa meargă la Voda Calimah.

secvența explicativă-

-Cinstite boierule, am raspuns; eu, de neamul meu, sunt razas de la Draganesti, din tinutul Sucevei. Dar asezarile mele sunt nestatornice si dusmanii mei au colti lungi si ascutiti. Am o pricina, cinstite boierule, care nu se mai istoveste. Am mostenit-o de la parintele meu dascalul Iona si tare ma tem c-am s-o las si eu mostenire copiilor mei, daca m-a invrednici Dumnezeu sa-i am.

Aici, Comisul Ioniță explică de unde e el, ce problemă are

5)la un han, lângă biserica Lozonschi, peste drum de Curtea Domneasca

sper ca team ajutat

Alte întrebări interesante