4. Utilizează dicționare și alte surse de informare, religioase și
istorice, studiind despre asemănările și deosebirile dintre templul evreiesc și biserica ortodoxă, atât din punct de vedere al
construcției, cât și al simbolisticii. Notează informațiile găsite
pe o fişă, sub formă de tabel comparativ. Adaugă fișa la portofoliul personal, după ce o prezinți la clasă.
Răspunsuri la întrebare
Cate parti are o biserica si ce inseamna tarnosirea ei?
Cate parti are o biserica si ce inseamna tarnosirea ei?
De obicei, o biserică trebuie să aibă trei părţi: nartică (nartex) sau pronaos, naos (naie) şi altar. Unele biserici au în faţă câte un pridvor cu arcuri deschise, sprijinite pe stâlpi de piatră împodobiţi cu frumoase sculpturi.
1. Nartica sau pronaosul este încăperea în care, în vremea veche, stăteau catehumenii (cei care se pregăteau de botez). In vremurile mai noi aici stau femeile. In acest loc se păstrează vasul în care se botează pruncii (colimvitra); iar în biserica de mănăstire aici se face slujba Litiei de la Vecernie, a înmormântării călugărilor şi altele. Din nartică se pătrunde în naos.
2. Naosul (naie) sau „biserica cea din faţa altarului arată lumea văzută şi cerul cel văzut". Aici stau creştinii la rugăciune; el este corabia în care credincioşii plutesc pe valurile vieţii şi se mântuiesc de primejdiile lor, precum pe Noe corabia l-a izbăvit de înecul potopului. El închipuie corabia ce-i duce în patria cerească pe creştini, călători pe acest pământ. Naosul este despărţit de altar printr'un perete de lemn ori de zid, împodobit cu măiestrite sculpturi poleite cu aur şi cu icoane frumos zugrăvite. Acest perete se cheamă catapeteasmă (tâmplă sau iconostas) şi înseamnă „osebirea celor văzute de cele nevăzute". Pe catapeteasmă icoanele sunt aşezate într'o anumită ordine: în rândul întâi sunt aşezate marile icoane de o parte şi de alta a uşilor împărăteşti: la dreapta, icoana Mântuitorului şi a hramului bisericii, iar la stânga, a Maicii Domnului şi a unui ierarh (Sfântul Nicolae sau altul). Deasupra acestora se află icoanele celor 12 praznice împărăteşti; în rândul următor sunt icoanele Sfinţilor Apostoli, având la mijloc icoana Mântuitorului ca arhiereu şi împărat. In rândul al patrulea vin icoanele proorocilor, având-o la mijloc pe Maica Domnului cu Pruncul în braţe, obiectul prezicerilor profeţiilor din Vechiul Testament, iar în rândul al cincilea sus, în vârful catapetesmei, stă Sfânta Cruce, cu chipul lui lisus răstignit, avându-i de o parte pe Maica Domnului şi de alta pe Sfântul loan Apostolul şi Evanghelistul. In faţa catapetesmei atârnă frumoase candele. La oarecare depărtare de catapeteasmă se află unul sau două iconostase (tetrapod), pe care stă icoana învierii Domnului în zilele de Duminică, iar în celelalte sărbători, icoanele praznicelor.
3. Altarul este încăperea în care se intră prin cele trei uşi făcute în catapeteasmă. Uşa de la mijloc, în două canaturi, poartă numirea de uşi împărăteşti, având zugrăvită icoana Bunei-Vestiri, începutul mântuirii noastre, şi amintind că prin întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul s'a deschis oamenilor cerul. Prin aceste uşi intră şi ies numai arhiereul şi preoţii în timpul slujirii Sfintei Liturghii şi a celor şapte Laude. Cele două uşi laterale pe care sunt zugrăvite icoanele Arhanghelilor Mihail şi Gavriil sau ale unor diaconi, se Intrebuinţează ca să intre şi să iasă diaconii şi ceilalţi slujitori ai Bisericii. Icoanele celor doi arhangheli amintesc că acolo unde tronează Dumnezeu se cuvine a intra cu evlavie si curatie îngerească. Sinagoga este casa de rugăciune a cultului mozaic (evreiesc). Sinagoga are un spațiu principal destinat rugăciunii dar poate avea și unele camere mai mici pentru studiu, cu funcție de socializare sau birouri. Sanctuarul sinagogii este constituit de aron hakodeș, locul în care se află rolele (sulurile) cu textele sfinte.
Sinagogă în Berlin, Germania
Sinagoga Neologă din Cluj
Sinagoga este un spațiu dedicat rugăciuni, citirii Tanah-ului (Biblia ebraică completă care include și Tora), studierii și întrunirii membrilor comunității. Sinagoga nu este absolut necesară pentru rugăciune, aceasta poate fi efectuată oriunde se adună cel puțin 10 evrei (minian). Se pot ține și rugăciuni individuale însă unele dintre ele, considerate rugăciuni comunale, pot fi recitate doar de un minian.
În ceea ce privește funcțiile sale rituale și liturgice, sinagoga nu înlocuiește Templul distrus din Ierusalim.
Sinagoga este condusă de un rabin și reprezintă pentru evrei ceea ce parohiile (bisericile) reprezintă pentru creștini.