46
Unele păsări
6 Aminteşte-ţi ce ai învățat despre deşert
ca mediu de viață. Ce poţi spune despre
precipitații în acest loc? Dar despre diferenţele
de temperatură din timpul zilei și al nopții?
Compară clima din ţara noastră cu cea din deşert.
Ce deosebiri există?
Scrie numele unor plante şi animale din deşert și
precizează adaptările lor la acest mediu de viață.
ŞTIINŢE ALE NATURII
Răspunsuri la întrebare
Deșertul este este o zonă care primește foarte puține precipitații, anual sunt aproximativ 250 mm.
Despre precipitațiile din deșert cunoaștem că sunt foarte rare, dar și neregulate. Acest fapt se datorează influenței continue a așa-numiților anticicloni tropicali. În deșert toate lunile anului rămân uscate, iar în zonele semi-aride există mai mult de șapte luni de secetă.
Precipitațiile apar ca ploi abundente care hrănesc râurile deșertice cunoscute sub numele de wadi. Din păcate aceste ape nu ajung niciodată la mare, ele se usucă înainte de sfârșitul călătoriei. De cele mai multe ori văile rămân uscate până când revine ploaia.
În regiunile aride temperatura medie este de 18 ° C, deși temperaturile variază foarte mult între 20 și 30 ° C. Aceste oscilații au loc din cauza deficitului de vegetație, se produce multă căldură pe sol în timpul zilei și frig pe timp de noapte. Aceste calcule se aplică doar deșerturilor calde, deoarece în deșerturile aride sau reci temperaturile sunt foarte scăzute și pot ajunge la - 30 ° C.
Diferențele de temperatură pe timp de zi și pe timp de noapte sunt cauzate de doi factori importanți:
- nisipul,
- umiditatea.
Clima din regiunea noastră e total diferită de clima din deșert. Noi avem o climă temperat continentală de tranziție. Ea este specifică pentru Europa centrală, având patru anotimpuri distincte:
- primăvară,
- vară,
- toamnă,
- iarnă.
Flora în climatul arid sau deșertic este foarte specială și rară. Un reprezentat cunoscut al florei este cactusul. El și-a dezvoltat bine capacitatea de a stoca apă din puținul pe care îl primește.
Fauna este reprezentată de animalele care au o capacitate remarcabilă de a stoca apă și de a conserva umezeala în corpurile lor. Un exemplu al faunei este și vulpea deșertului. Ea s-a adaptat la acest mediu de viață datorită blănii care îi ține cald pe timp de noapte și a posibilității de supraviețuire în vizuini subterane pe timp de zi când este foarte cald.
Despre ce este clima și care sunt factorii climatici, putem citi aici: https://brainly.ro/tema/1771263
Succes!
#SPJ1