Matematică, întrebare adresată de câinelecredincios100, 8 ani în urmă

√(4x-3)+√(5x+1)=√(15x+4)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Matei
4

Înainte de a rezolva ecuația, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să punem condițiile de existență. Un radical poate exista în mulțimea numerelor reale numai dacă numărul de sub radical este pozitiv. Radical din număr negativ există doar în mulțimea numerelor complexe.

Condițiile de existență:

  • \displaystyle{   4x-3 \geqslant 0 \rightarrow 4x \geqslant 3 \rightarrow x \in [\frac{3}{4}, \infty) }
  • \displaystyle{      5x + 1 \geqslant 0 \rightarrow 5x \geqslant -1 \rightarrow x \in [-\frac{1}{5}, \infty)  }
  • \displaystyle{      15x + 4 \geqslant 0 \rightarrow 15x \geqslant -4 \rightarrow x \in [-\frac{4}{15}, \infty)  }

\displaystyle{    \rightarrow x \in [\frac{3}{4}, \infty)\ \cap \ [-\frac{1}{5}, \infty) \ \cap \ [-\frac{4}{15}, \infty) = [\frac{3}{4}, \infty)    }

Acum că știm cărui interval îi aparține x, ne putem ocupa de rezolvarea ecuației.

\displaystyle{     \sqrt{4x-3} + \sqrt{5x+1} = \sqrt{15x+4}  }

  • se ridică totul la pătrat

\displaystyle{   (\sqrt{4x-3} + \sqrt{5x+1})^{2} = (\sqrt{15x+4})^{2}     }

\displaystyle{   9x - 2 + 2\sqrt{20x^{2} - 11x - 3} = 15x + 4     }

  • se scade din tot rândul 9x - 2

\displaystyle{     2\sqrt{20x^{2} - 11x - 3} = 6x + 6   }

  • se împarte prin 2

\displaystyle{     \sqrt{20x^{2} - 11x - 3} = 3x + 3   }

  • se ridică din nou la pătrat

\displaystyle{  20x^{2} - 11x - 3 = 9x^{2} + 18x + 9      }

  • se scade tot ceea ce este în membrul drept

\displaystyle{     11x^{2} - 29x - 12 = 0   }

  • se rezolvă ecuația de gradul al doilea

\displaystyle{   a = 11, \ b = -29, \  c = -12     }

\displaystyle{     \Delta = b^{2} - 4ac = (-29)^{2} - 4 \cdot 11 \cdot (-12)   }

\displaystyle{  \Delta = 841 + 528 = 1369      }

\displaystyle{  x_{1} = \frac{-b+\Delta}{2a} = \frac{29 + \sqrt{1369}}{2 \cdot 11} = \frac{29 + 37}{22} = \frac{66}{22} = 3      }

\displaystyle{   x_{2} = \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{29 - \sqrt{1369}}{2 \cdot 11} = \frac{29 - 37}{22} = \frac{-8}{22}     }

  • se verifică dacă cele două rădăcini obținute aparțin intervalului \displaystyle{      [\frac{3}{4} , \infty)  } adică dacă se respectă condițiile de existență

\displaystyle{   x_{1} = 3 \in [\frac{3}{4}, \infty)     }

\displaystyle{   x_{2} = \frac{-8}{22} \notin [\frac{3}{4}, \infty)     }

  • a doua valoare obținută nu respectă condițiile de existență, deci doar prima este validă
  • se înlocuiește soluția găsită în ecuația inițială, pentru a se efectua proba

\displaystyle{   \sqrt{4\cdot 3 - 3} + \sqrt{5\cdot 3 + 1} = \sqrt{15 \cdot 3 + 4}     }

\displaystyle{  \sqrt{12-3} + \sqrt{15+1} = \sqrt{45 + 4}      }

\displaystyle{  \sqrt{9} + \sqrt{16} = \sqrt{49}     }

\displaystyle{    3 + 4 = 7    }

ADEVĂRAT, deci soluția găsită a fost bună

SOLUȚIE:

\boxed{x=3}


vasileihtis1: nu este bun bai
Matei: Cu ce am greșit băi?
vasileihtis1: că x nu e 3
Matei: Cum să nu fie 3? Am făcut și proba.
vasileihtis1: mai rezolvi o dată și ai să vezi că e 8 x
vasileihtis1: și eu am facuto
vasileihtis1: eu îs in clasa a 10 și știu mai bine
Matei: Și eu tot clasa a zecea sunt și îți garantez că rezolvarea ta este greșită.
Nu are cum să fie x = 8. Înlocuiește în ecuația inițială și ai să vezi. Îți dă că radical din 29 + radical din 41 = radical din 124, ceea ce este fals.
câinelecredincios100: Multumesc! Am inteles cum se face
Alte întrebări interesante