Ed. tehnologică, întrebare adresată de korina68, 8 ani în urmă

5.Comentati afirmatia: Alimentatia corectă asigura cresterea si dezvoltarea adecvatá a
copiilor si îmbunătăteste sănătatea si buna functionare a organismului. Va rog frumos o compunere si 15 20 propozitii va roggg​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denis0exe
3

Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului.

Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei.

Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul de oxigen, sistemul enzimatic.

Lista nutrientilor absorbiti din alimente este lunga, de fapt, fiecare grupa de alimente consumate furnizeaza cel putin nu nutrient vital pentru buna functionara a organismului. De exemplu, cerealele integrale din ovaz furnizeaza organismului fibre si mineralul numit magneziu.

Un regim alimentar echilibrat presupune consumarea moderata a alimentelor din diferite categorii de produse, oferind astfel posibilitatea organismului de a asimila substantele nutritive necesare din fiecare grupa.

Alimentatia corecta asigura cresterea si dezvoltarea adecvata a adolescentilor si imbunatateste sanatatea si buna functionare a organismului. In mod special, alimentatia sanatoasa in cazul adolescentilor ii ajuta sa isi imbunatateasca performantele la invatatura dar si activitatile fizice.

Statutul nutritional si sanatatea copiilor si a adolescentilor a suferit un declin in ultimii ani. Potrivit anchetelor guvernamentale, cel putin 16% dintre copii si adolescentii cu varstele cuprine intre 6 si 19 ani sunt considerati supraponderali si cel putin 11% dintre adolescenti sunt clasificati ca suferind de primul grad de obezitate.

In anul 2000, peste 16% din populatia cu varsta sub 18 ani traia in saracie, ceea ce implicit presupune o alimentatie saraca in vitamine si minerale. Totusi, potrivit acelorasi studii majoritatea adolescentilor consuma o cantitate mai mare de calorii decat necesarul zilnic al organismului, si de regula, aceasta alimentatie nu le asigura necesarul zilnic de calciu, fier, potasiu sau vitamina E. Tulburarile alimentare apar regulat in cazul adolescentilor de ambele sexe.

Potrivit studiilor, alimentatia necorespunzatoare in timpul adolescentei afecteaza nu numai greutatea corporala ca si adult, dar mai tarziu acestia sunt predispusi mai multor boli cronice. De exemplu, consumul scazut al alimentelor care contin calciu in timpul adolescentei, conduce la cresterea riscului de osteoporoza ca si adult.

Nu in ultimul rand, alimentatia sanatoasa in timpul adolescentei este importanta deoarece ajuta la prevenirea mai multor afectiuni, care au ca si cauza tulburarile de alimentatie. Diabetul zaharat de tip 1, intitulat si diabetul juvenil, este diagnosticat la aproximativ 13.000 de tineri, in fiecare an. Aceasta afectiune presupune controlarea atat a regimului alimentar, cat si a stilului de viata, in general. In mod surprinzator, cresterea cazurilor de obezitate inseamna cresterea cazurilor de diabet tip 2 - afectiune diagnosticata numai in cazul adultilor, dar care tot mai frecvent este diagnosticata in randul adolescentilor.

Alte întrebări interesante