Biologie, întrebare adresată de jakovdipek9910, 8 ani în urmă

5. Explică efectul nociv al situaţiei ilustrate ale aruncări gunoaielor în apa​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de meteadaniela56
3

Răspuns:

Aproximativ 70 % din planeta noastră este acoperită de oceane, iar deşeurile marine pot fi găsite aproape peste tot. Deşeurile marine, în special materialele plastice, reprezintă o ameninţare nu doar pentru sănătatea mărilor şi a zonelor de coastă, ci şi pentru economia şi comunităţile noastre. Cea mai mare parte a deşeurilor marine este generată de activităţi care au loc pe continent.

Potrivit unor estimări, aproximativ 80 % din deşeurile găsite în mediul marin provin din activităţi care au loc pe continent. Sursa deşeurilor marine nu se limitează neapărat la activităţile umane de pe coastă. Chiar şi atunci când sunt eliminate pe continent, râurile, inundaţiile şi vântul vor transporta deşeurile în mare. Activităţile de pescuit, transportul maritim, instalaţiile din larg, precum platformele petroliere şi sistemele de canalizare completează procesul.

Există unele variaţii regionale în ceea ce priveşte originea deşeurilor marine. În Marea Mediterană, Marea Baltică şi Marea Neagră, activităţile desfăşurate pe continent generează majoritatea deşeurilor marine; în Marea Nordului, în schimb, activităţile maritime contribuie în egală măsură la generarea acestui tip de deşeuri.

La fel ca în cazul gestionării deşeurilor în general, punctul de plecare pentru combaterea deşeurilor marine este prevenirea. Cum putem preveni deşeurile? Avem nevoie de pungi de plastic de fiecare dată când mergem la cumpărături? Pot fi unele dintre produsele şi procesele noastre de producţie concepute în aşa fel încât să nu conţină sau să creeze microplastic? Cu siguranţă da.

Următorul pas este luarea de măsuri pe continent, înainte ca deşeurile să ajungă în mările noastre. În acest sens, UE a adoptat politici şi acte legislative menite să îmbunătăţească gestionarea deşeurilor, să reducă deşeurile de ambalaje şi să crească ratele de reciclare (în ceea ce priveşte materialele plastice în special), să îmbunătăţească tratarea apelor reziduale şi să utilizeze resursele mai eficient, în general.

Alte întrebări interesante