Limba română, întrebare adresată de coion, 8 ani în urmă

5. MIRCEA SȂNTIMBREANU, Recreația mare rezumat​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mosneagamatei3
9

Răspuns:

Naratorul pune in evidenta viata de elevi ai unei clase.Dar si prietenia dintre Sandu si Victor.

Relateaza momentul cand Sandu face in dar de Anul Nou, cadou doua ceasuri prietenului sau si faptul ca este placut surprins prietenul sau.

Este de asemenea,prezentat momentul cand Eugenia,da jos penarul si guma de sters,in speranta ca poate raspunde la intrebarile profesorului de istorie,alti colegi de ai ei,pana ridica ea de jos rechizitele scolare,dar in cele din urma,profesorul,i-a pus o intrebare,cand s-a nascut Hamurabi, dar si rolul lui in societate,si Eugenia,a recunoscut ca nu stie.

Desigur,este prezentata si nelinistea interioara a personajului narator, vrand sa-i vina in minte o minciuna perfecta, cu care sa justifice de ce a absentat.In minte i-au venit idei diverse,dar nu vroia sa foloseasca o minciuna des folosita, vroia sa dea o scuza incat sa izbucneasca toti in lacrimi si sa-l felicite ca a scapat cu bine.

Era desigur,si superstitios personajul narator, intrucat credea ca are noroc de note bune daca viseaza cai,si incerca sa-si aminteasca un basm cu cai pentru a avea succes si in zilele urmatoare.Considera ca aduce ghinion visul cu pasari migratoare.

Mama lui,ingrijorata,il intreaba de ce se culca pe la miezul noptii.

Este prezentat momentul cand un elev incerca sa gaseasca o modalitate prin care sa nu mai uite nici-un caiet ,vroia sa scrie pe un carnet unde sunt cartile,pe carnetul al doilea,unde l-a pus pe primul carnet,in eventualitatea in care ar uita unde l-a pus pe primul carnet.

Mama lui il intreaba cum a decurs ziua,prima zi de scoala din noul an.

Răspuns de darius182002
3

Răspuns:

În opera,, Recreatia mare " de Mircea Santimbreanul este vorba despre viata de scolari a unui grup de elevi si prietenia a doi elevi.

Naratorul pune in evidenta viata de elevi dar si prietenia dintre Sandu si Victor. Relateaza momentul cand Sandu face in dar de Anul Nou, cadou doua ceasuri prietenului său .Este de asemenea,prezentat momentul când Eugenia,dă jos penarul si guma de sters,în speranța ca poate scapă de răspuns la intrebarile profesorului de istorie până ridica ea de jos rechizitele scolare,dar in cele din urma,profesorul,i-a pus o intrebare(când s-a nascut Hamurabi, dar si rolul lui in societate) și Eugenia,a recunoscut că nu stie. Desigur,este prezentata si nelinistea interioara a personajului narator, vrand sa-i vina in minte o minciuna perfecta, cu care sa justifice de ce a absentat.In minte i-au venit idei diverse,dar nu vroia sa foloseasca o minciuna des folosita, vroia sa dea o scuza incat sa izbucneasca toti in lacrimi si sa-l felicite ca a scapat cu bine.Era desigur,si superstitios personajul narator, intrucat credea ca are noroc de note bune daca viseaza cai,si incerca sa-si aminteasca un basm cu cai pentru a avea succes si in zilele urmatoare.Considera ca aduce ghinion visul cu pasari migratoare.Mama lui,ingrijorata,il intreaba de ce se culca pe la miezul noptii.Este prezentat momentul cand un elev incerca sa gaseasca o modalitate prin care să nu mai uite nici-un caiet ,vroia sa scrie pe un carnet unde sunt cartile,pe carnetul al doilea,unde l-a pus pe primul carnet,in eventualitatea in care ar uita unde l-a pus pe primul carnet.Mama lui il intreaba cum a decurs ziua,prima zi de scoala din noul an.Recreaţia mare împarte „eroii” în două categorii: pozitivi şi negativi. Primii sunt harnici, premianţi, cu simţul datoriei faţă de cei bătrâni, participanţi entuziaşti la „ţigaizarea” oilor, plantatul pomilor fructiferi, curăţarea pomilor de omizi etc. Alături de ei întâlnim galeria corigenţilor, chiulangiilor, tocilarilor, a indisciplinaţilor care şoptesc, copiază, deranjează lecţia, distrug natura sau avutul obştesc, îşi poreclesc colegii sau îşi mint părinţii.  

Recreaţia mare a cunoscutului scriitor Mircea Sântimbreanu a încântat generaţii de elevi. Prezentate pe un ton serios sau parodic, schiţele sunt înviorate de dialogul alert, de spontaneitatea replicilor, de comicul rezultat din contradicţiile existente între intenţiile micilor eroi şi şansele lor, limitate, de realizare. Darul observaţiei psihologice, limbajul plastic sau metaforic, capacitatea de înţelegere a specificului vârstei reliefează o vădită vocaţie de povestitor.

Explicație:

Alte întrebări interesante