Limba română, întrebare adresată de avramalexandra1712, 8 ani în urmă

5. Notează, într-un tabel asemănător celui dat, elementele ce pot exista și în realitate și pe cele închipuite, ce nu există în realitate. Elemente din realitate Elemente închipuite ,,păsările călătoare [...] ajunseseră [...] în țările calde" „păsările au ținut sfat laolaltă"
Va rog mult repede dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
12

Răspuns:

Elemente din realitate: ,,gerul trecea și se topea zăpada”; ,,Vulturul stătea la fereastra sau pe vârful turlei”; ,,un pițigoi galben, mic”; ,,un șirag de opt mărgăritare”; ,,se întorc [...] din țările calde [...] și în București”

Elemente închipuite: ,,păsările [...] să zidească un palat”; ,,armaţi cu ciocuri gata de luptă”; ,,un ac de diamant fermecat”;  ,,Piatra avea puterea să vindece [...] bucurii și fapte”; ,,pițigoiul strânse sfatul păsărilor bătrâne”

Explicație:

Am atașat tabelul din manualul de limba și literatura română, de clasa a IV-a. Data viitoare să menționezi textul.

Exercițiul acesta se rezolvă pe baza textului ,,Piatra pițigoiului”, repovestire după Tudor Arghezi.

Elementele din realitate se referă la ceea ce vedem, ceea ce există. Spre exemplu, iarna este ger, iar zăpada se topește; vulturul este o pasăre care se așază pe clădiri înalte; pițigoiul este o pasăre mică și are penaj galben; există colier din perle (,,șirag de mărgăritare”) și păsările călătoare se întorc primăvara în fiecare an (exemplu: rândunici, berze).

Elementele închipuite se referă la tot ceea ce ține de imaginație. Spre exemplu, păsările nu pot să zidească un palat, care este o clădire imensă. Nu există pietre sau diamante fermecate care să ofere tinerețe veșnică.

*În text pot fi multe elemente. Eu am scris doar câteva.”

Succes!

Anexe:

georgianmario09: ms,e 6:23 și dacă nu găseam răspunsul la 7:00 mergeam fără temă
dragutagabi892: și eu la fel
georgianmario09: lol;))
faranumel12345678: la mn e 21:02
faranumel12345678: :)
Alte întrebări interesante