Geografie, întrebare adresată de dariascoala, 9 ani în urmă

5 plante si 5 animale care traiesc in zona de stepa


dariascoala: va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
86

Salut ! ✿

Zona stepei este caracterizată prin existența unei vegetații ierboase xerofite și prin absența pădurilor, înlocuite aici de tufișuri pitice de arbuști. Stepa din țara noastră este o prelungire a stepelor eurasiatice, fiind varianta pontico - predanubiană a acestora.

✿ Exemple de plante care se întâlnesc în zona de stepă a țării noastre:

  1. Colilia sau Stipa joannis este o plantă ierboasă a stepelor primare ce are firele lungi, mătăsoase și mlădii de colilie; înspică din loc în loc haina multicoloră a pajiștilor de pe gorgane, coaste și canarale. Acestă graminee cu frunze filiforme este ușor de recunoscut după arista păroasă, de forma unei pene; paleea exterioară, concrescută cu fructul,, prezintă dungi longitudinale de peri și înflorește în lunile anului mai - iunie.
  2. Ciucușoara de mare endemisn al litoralului Mării Negre este simbol al victoriei în lupa aspră cu nisipurile arzătoare, aceasta împânzește litoralul cu puzderia florilor sale. Are rădăcină lemnoasă cu tulpini numeroase, mărunte de culoare alb, puțin păroase; frunzele, lanceolate, sunt ușor îngustate spre bază, cad în timpul înfloririi. Fructul, o siliculă verzuie, este acoperit cu peri rari, stelați. Planta este un endemism ce crește numai pe nisipurile litoralului, purtând numele botanistului român Alexandru Borza - cel care a descris-o pentru prima oară.
  3. Macul roșu sau Papaver rhoeas este o buruiană frecventă în semănăturile cultivate de oameni - în iunie, boltele aurii ale Bărăganului sunt încinse cu bârul purpuriu al macilor. Planta ierboasă are tulpina, frunzele, pedunculul florilor și fructul păroase. Fruzele aflate la bază sunt lanceolate, cele tupinale cu lamina luciaoasp, lobată sau penată. Au patru petale libere, late de 5 cm, rotunjite de culoare roșie-aprins. Fructul este o capsulă aproape rotundă cu semințe brune; este o plantă toxică fiind întrebuințate în mecidină și industrie de aceea se spune că dacă o miroși începe să-ți curgă sânge din nas timp de câteva minute.
  4. Cocoșei de câmp - plantă comună în semănături. Florile plantei smălțează cu roșul cărămiziu ogoarele și marginea drumurilor. Este un element european care are tulpină dreaptă. Frunzele tulpinale inferioare sunt pețiolate. Florile sunt solitare, mari, de culoare roșie sau portocalie cu 6 - 8 petale, adesea având o petală neagră poziționată la bază. Fructele sunt nucule muchiate cu dinți ce înfloresc în mai - iunie, fiind o plabtă ierboasă comună în zona stepei noastre.
  5. Ruscuța primăvăratică este o plantă efermă cu tipsiile lăcuite ce au strâns în petale culoarea astrului zilei. Are rizom cu rădăcini fibroase; frunzele sunt îngustlineare sectate. Florile, solitare, sunt mari, galben-aurii, lucioase cu 10 - 20 de petale lanceolate, rotunjite și cu stamine numeroase. Înflorește în aprilie - mai  și este o plantă medicinală de la care se folosesc partea aeriană și rizomul.

✿ Exemple de animale ce trăiesc în zona de stepă a țării noastre:

  1. Călugărița, o insectă rară în stepă - în ierburile stepei dobrogene se întâlnește, având o înfățișare stranie, de culoare verde-gălbuie, zveltă, al cărui torace anterior a fost transformat într-un gât lung cu aspect ciudat. Picioarele dinainte sunt lungi, prevăzute cu dinți puternici pentru a prinde prada. Capul se rotește în toate părțile, are fălci puternice și ochi mari. Este o insectă carnivoră.
  2. Șarpele de stepă, reprezentantul cel mai nordic al familiei Boidae - este un boa picit de 60 - 80 cm, adaptat la condițiile zonei temperate. Are coada scurtă și ciuntită cu solzi mici; este de culoare cenușiu - gălbenuie cu pete închise. Trăiește în terenuri nisipoase unde își sapă cu rapiditate ascunzișiuri. Este un animal submediteranean, ajunge și în țara noastră, dar numai până în Dobrogea, unde este destul de rar.
  3. Broasca țestoasă de uscat, reptila cea mai comună peisajului dobrogean - acest reptil, ce trăiește numai în Dobrogea, se deosebește de ruda sa din Oltenia prin coada scurtă, fără unghie cornoasă, prin placa supracaudală nedivizată și prin tuberculul cornos de pe femur. Carapacea este de culoare gălbui - întunecată, cafenie sau măslinie, fiecare placă având marginea tivită cu negru.
  4. Lihorul de stepă - dușmanul temut al popândăilor - este un mamifer carnivor. Este asemănător dihorului, de care se deosebește prin culoarea sa mult mai deschisă și pata întunecată de sub ochi. Este un animal folositor agriculturii, deoarece distruge popândăii ce constituie hrana sa preferată.
  5. Graurul, pasăre sedentară are corpul îndesat, coadă scurtă, ciocul conic, picioarele puternice. Penajul este negru, cu luciu metalic, spatele negru, cu reflexe de albastru, cu pete mici albe. Are un fluierat subțire care imită tot ce aude.

Mai jos ți-am atașat câteva imagini cu diferite exemple de plante/animale:

Anexe:
Alte întrebări interesante