5.Precizeaza doua trasaturi ale genului liric,prezente in textul dat.Poezia Pastel de George Cosbuc
6.Identifica,in poezie,o personificare si un epitet
Va rog repede
Răspunsuri la întrebare
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
1)
Opera lirică este o creație prin care autorul își exprima în mod direct ideile, sentimentele și gândurile, prin intermediul eului liric subiectiv și prin intermediul procedeelor artistice, cu scopul de a-și impune propria perspectiva asupra universului. Poezia „Pastel” de George Coșbuc este un text liric, fiind încărcat de subiectivitatea eului liric, de imagini artistice și figuri de stil, care întăresc/conturează tema naturii.
(1) În primul rând, prezența eului liric este marcată de modul direct prin care acesta își exprimă sentimentele, gândurile și trăirile, eul fiind în armonie cu natura care îi aduce pace în suflet. Subiectivitatea sa este reliefată de mărcile lexico-gramaticale (mărcile subiectivității) specifice, precum cea verbală la persoana I, singular „cred” și cea pronominală "Eu". Datorită acestor mărci ale subiectivității, viziunea despre lume a eului liric este bine conturată, poezia fiind o adresare directă către cadrul natural, fiind marcată, totodată, tema naturii care domină textul liric. Prin intervenția eului liric în versul "Eu cred c-a obosit pădurea" liric capătă un aspect confesiv.
(2) În al doilea rând, prezența procedeelor artistice demonstrează apartenența la genul liric, acestea fiind utilizate cu scopul de a fi conturată tema poeziei și cadrul. Tema naturii este conturată prin figurile de stil numeroase, care oferă textului plasticitate datorită personificărilor "pădurea (...) tace-acum gândind aiurea", "Tăcutul liliac"; metaforelor "Peste culmi încet amurgul moare", "drumul de drumeţi sărac", "haine-ntunecate" și epitetelor "liniştit din aripi bate" și "roşul mac". Tema este accentuată, de asemenea, și de imaginile artistice, precum cele vizuale "Iar roşul mac închide floarea", "Sub dealuri amurgeşte zarea"; auditive "Căci ziua-ntreag-a tot cântat", "Iar cariu-n grindă /S-aude-acum rozând" și motorii "Din ochi clipeşte-ncet cicoarea", "liniştit din aripi bate". Metafora "Peste culmi încet amurgul moare" are rolul de a conferi textulu liric o notă de dramatism, accentuând trecerea treptată de la zi la noapte.
Așadar/În concluzie, poezia „Pastel” de George Coșbuc aparține genului liric, datorită prezenței eului liric subiectiv și a procedeelor artistice deosebite, precum figurile de stil și imaginile artistice.
___
2)
- O personificare din poezia "Pastel" de George Coșbuc este "pădurea (...) tace-acum gândind aiurea" / "Ea-mbracă haine-ntunecate" / "Tăcutul liliac".
- Un eptitet din poezia "Pastel" de George Coșbuc este "roşul mac" / "liniştit din aripi bate" / "adânca pace" / "clipeşte-ncet cicoarea".
╔════════❀
Succes!
╚════════❀