Limba română, întrebare adresată de alin1234744, 8 ani în urmă

5. Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului, identificate în fragmentul dat.

Stranie apariție și Hacik, așa de străin și totuși atât de apropiat de peisagiul acesta, că nu l-aș putea închipui în alt loc. Un om ridicol: mic, subțire, păros, cu sprâncenile împreunate, fără vârstă. Limbaj amuzant, dar și mai amuzant e timbrul vocii, pe care nu-l pot reda prin scris. O caracteristică are că te salută ori de câte ori te-ar întâlni, și te întâlnește de o sută de ori pe zi. Prima dată l-am descoperit pe o bicicletă, cu o cutie de pălării în mână. Era țanțoș, drept, cu o mână abia sprijinind ghidonul. Ce rost o fi avut bicicleta între cele câteva magazii sau cutia de pălării rămâne inexplicabil. E gata să facă servicii și, dacă îl iscodești puțin, începe să-ți povestească despre dragostea lui fără speranțe pentru o fată tuberculoasă. Dacă l-ar accepta, ar lua-o de nevastă, cu orice risc.

Hacik are un suflet admirabil, exprimat ridicol, dar în cazul lui ridicolul ți-l face cu atât mai drag. Poartă pretutindeni vioara cu el și e suficient să-l surprinzi noaptea în vreun colț de lângă mare, cântându-și toate deznădejdile, ca să-ți fie, măcar pentru o clipă, frate.

Ioana mi-a spus: „Când am fost la Cavarna, în timpul despărțirii noastre, numai cu Hacik mă simțeam mai bine, căci îmi amintea de tine.” De ce? Căci între mine și Hacik nu-i nicio asemănare. Poate că Hacik nu este decât eu, ușor caricaturizat sau simplificat, fără amănuntele care mă complică inutil? Sau poate că lângă ființa tragică și ireală a lui Hacik orice deznădejde găsește un teren prielnic?

Anton Holban, Ioana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ramonavalentin77
6

Răspuns:

Explicație:

In fragmentul extras din “Ioana” scris de Anton Holban se pot identifica doua modalitatati de caracterizare:directa și indirecta.

Prin intermediu caracterizări directe,autorul ne conferă câteva detalii despre aspectul fizic al personajului principal,Hacik.Protagonistul este un om”mic,subțire,păros,cu sprâncenile împreunate fără vârsta.”

Prin intermediul caracterizării indirecte,ne este prezentată personalitatea protagonistului.Hacik este un om respectuos,salutând ori de câte ori se revedea cu o persona:”te saluta ori de câte ori te-ar întâlnii.”Este lipit de lucrurile in care crede cu adevărat.De exemplu dragostea lui pentru“fata tuberculoasă” cu care e gata sa se căsătorească fără sa se gândească la riscuri.

Așadar,in acest fragment putem identifica doua modalități de caracterizare,cu ajutorul cărora se conturează aspectul fizic și personalitatea protagonistului.

Sper ca te-am ajutat!Bafta in continuare

Alte întrebări interesante