Biologie, întrebare adresată de tipulgamer, 8 ani în urmă

5
Realizează un articol despre Raul Somes".​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SoriChan
7

Răspuns:

Someșul este al cincilea râu ca marime și debit din România. Are o lungime de peste 465 km, dintre care 376 km sunt pe teritoriul României.

Potrivit istoricilor, multe zone din Transilvania au fost populate datorită goanei după aur a strămoşilor noştri. Unul dintre râurile care au dezvoltat şi populat zone din Ardeal este Someşul. Aurul din Ardeal ajungea în ţările din sud şi sud-vest, unde metalele preţioase au început să fie apreciate şi căutate. Strămoşii noştri dădeau aurul la schimb pentru animale şi cereale. În scurtă vreme cererea a crescut exponenţial, iar exploatarea s-a mutat de la râul Someş şi afluenţii săi la zăcămintele din munţi. „Şi ca o consecinţă naturală a exportului de aur din Ardeal, în cursul atâtor veacuri în regiunile barbare se ridică în popoare dornice de a se înstăpâni pe acest izvor nesecat de bogăţie şi de a-l cuceri pentru sine cu proxima ocaziune bine venită“, arată istoricul Iulian Marţian. Valea Someşului Mare, care izvorăşte din Munţii Rodnei, este plină de aluviuni aurifere care până la începutul secolului trecut erau scoase la suprafaţă cu ajutorul unor unelte tradiţionale. În Bistriţa-Năsăud, căutătorii de aur reuşeau să scoată zilnic din apele Someşului şi ale afluenţilor săi până la 4 grame de aur. O parte dintre ei locuiau în satul Dumbrava. Mai multe familii de rromi de aici s-au ocupat cu spălarea aurului din Someşul Mare. Bătrânii povestesc cum părinţii lor aşteptau ca apele râului să crească pentru a vedea urma aurului pe nisip. În felul acesta, ei ştiau unde să-l caute. Se săpa până la 20-40 de centimetri adâncime şi se lua nisipul cu ajutorul unei coveţi. Pus pe o pânză aşezată pe o suprafaţă înclinată, nisipul se spăla până când aurul rămânea fixat pe materialul textil. Specialiştii susţin că în Someşul Mare s-au găsit granule de aur de 21 de carate.

Când vine vorba de simboluri naturale pentru Satu Mare, râul Someș este unul din ele. Orașul a apărut și s-a dezvoltat în câmpia formată în stânga și în dreapta cursului de apă străvechi…

Chiar dacii își construiau așezări în jurul lui și tot ei l-au numit prima dată: Samus, adică agitat, amestecat. Astăzi îl știm ca Someș creat de Someșul Mic și Someșul Mare care se varsă în Tisa, în Ungaria.

Când vizitezi Satu Mare ai să vezi cum râul Someș, bine îndiguit acum, desparte partea veche, cu ale sale clădiri vechi și partea nouă a orașului.

Explicație:

Sper ca te-am ajutat! Am folosit mai multe surse!

Alte întrebări interesante