Limba română, întrebare adresată de cianfx345, 9 ani în urmă

5 reguli de scriere corecta please ajutatima

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sofianalexe
1
Când se scrie „vi” sau „vii”?

„Vi” cu un singur „-i” se scrie doar atunci când poate fi completat cu „vouă”. Ex: Vouă vi s-a luat de mine.

„Vii” cu doi „-ii” se scrie pentru persoana a doua singular la indicativul și conjunctivul vb. „a veni”, dar și pentru pluralul de la „viu”: „(tu) vii”, „(tu) să vii”, „(pui) vii”. Ex: Să vii la mine mâine să-ți dau cartea de română. Mamiferele nasc pui vii.

„Viii” cu trei „-iii” se scrie doar în situația următoare „Viii cu viii, morții cu morții”

2. Corect este „acum”, ci nu „acuma”.

Forma corectă este „acum”, nu este corect să scriem „acuma”.

3. „noștri/voștri” vs „noștrii/voștrii” – niciodată nu vom scrie cu doi „–ii”, forma corectă este cu un singur „-i”, deci forma corectă este „noștri/voștri”.

4. Cum se scrie corect „crează” sau „creează”? Ei bine, NICIODATĂ nu se va scrie „crează”cu un singur „e”, ci „creează” cu doi „-ee-” pentru că vine de la conjugarea vb. (cre-ează, ca și lucr-ează)

5. Când se scrie corect „fi” sau „fii”?

Ei bine, se scrie „fii” cu doi „-ii” doar în următoarele cazuri la imperativ afirmativ „Fii atent”,la conjunctiv prezent afirmativ și negativ „tu să fii (atent)”/„tu să nu fii (acasă)”, dar și laforma de plural a substantivului „fiu”(Cei doi fii ai lui Gheorghe erau la râu).
În rest vom scrie „fi” cu un singur „-i” în toate celelalte cazuri: „a fi”, „nu fi”, „ai fi”, „vei fi”, „să fi fost”, „să nu fi fost”

Alte întrebări interesante