Istorie, întrebare adresată de alexiacoban, 8 ani în urmă

5. Scrie o mică comunicare (8-9) propoziții despre moștenirea Daciei Antice, utilizând noțiunile:
Civilizație geto-dacică, stat unitar, centru politic, sanctuar, calendar, metalurgie, roata olarului, religie, cuvinte, cetăți, zidul dacic.
va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Civilizația geto-dacă parte din marele neam al tracilor.

Cel care reușește cu ajutorul preotului cultului Zamolxian, Deceneu sa creeze un stat unitar este Burebista (82-44 i.Hr.) . Conducătorii simt nevoia de a constituii un stat mai puternic din punct de vedere economic și măreție. Centrul politic devine Sarmisegetusa Regia sau Basileon, de asemenea un centru foarte spiritual, cu multe sanctuare, care sunt închinate zeului suprem.

Aici se dezvolta si cultura si agricultura. Un important obiectiv este un calendar, acela mai este numit calendarul solar ce reprezintă un lucru absolut necesar unui popor care practica agricultura.

Din lumea română sunt preluate si lucruri/elemente precum roata olarului ,se dezvolta si alte activitati percum metalurgia. Ei aveau o religie politeista avand credinta si in nemurire.

Zidul dacic reprezinta un adevărat argument de dezvoltare al strămoșilor noștrii, acesta făcând parte din fortificațiilor cetatilor fiind considerat nepătruns si o adevărată minune a lumii antice.

Sper ca te-am ajutat

Cu drag,

Echipa Brainly

Alte întrebări interesante