Limba română, întrebare adresată de sebastianmoraru, 8 ani în urmă

53, Ilustrează următoarele caracteristici ale basmului, cu exemple din opera literară
Greuceanu:
a. un eveniment care afectează echilibrul iniţial
b. mai multe incercări de remediere a situatiei, toate eşuate
personajul principal are puteri supranaturale
personajul principal este ajutat de obiecte miraculoase
e personajul principal înfruntă personaje supranaturale, care ilustrează forţele răului
f. acţiunea se petrece pe două tărâmuri
9. binele triumfă în faţa răului
h. finalul este fericit şi aduce, pentru erou, o răsplată​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
0

Răspuns:

Bineinteles ca este simplu de ilustrat, daca citesti cu atentie basmul (  care se intande intr-adevar pe mai multe pagini)

a) evenimentul care a afectat echilibrul initial a fost furtul  celor 2 astre - soarele si luna de catre zmei

b) + e) Toti cei care au incercat sa gaseasca cele doua astre au dat gres. Greuceanu impreuna cu fratele sau de cruce pornesc in aceasta aventura  si vor izbandi impreuna, deoarece reprezinta fortele binelui. In parcurgerea drumului Greuceanu  are intr-adevar puteri miraculoase deoarece reuseste sa omaore trei zmei si surorile acestora prefacute in apa, floare sau para. De asemenea cu ajutorul Faurului Pamantului o rapune si pe Zmeoaica Mama, reuseste sa pacaleasca si sa invinga pana si pe Diavol. Fiind ajutat de fiecare data de personaje care ii sunt alaturi, reda lumii cele doua astre, aducand bucurie si izbanda in lume.

9. Bineinteles ca actunea se petrece pe 2 taramui: taramul nostru si taramul celalalt, locul unde se aflau zmeii impreuna cu familia lor, locul unde totul era parcca de-a-ndoaselea.

h) ca in orice basm fortele binelui inving intotdeauna, finalul fiind unul fericit. Acelasi lucru se intampla si aici: la finalul basmului Greuceanu reuseste sa dovedeasca ca el este  eroul care a eliberat soarele si luna, ia printesa si jumatate din imparatie si ... finalul adevarat " Și eu încălecai p-o șea, și vă povestii d-voastră așa."

Explicație: suprem

Alte întrebări interesante