5p 2.Se consideră expresia E(x)=3(x−2).(x+2)−(x (2p) a) Arată că E(x)=(x-3)(2x+3), pentru orice număr real x. − 3)² −9(x−1) +3, unde x este număr real.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
8
Răspuns:
Salut!
E(x) = (x–3)(2x+3), pentru orice număr real x.
Explicație:
Pasul 1: Începem prin a reevalua expresia E(x).
E(x) = 3(x−2)(x+2) − (x−3)² − 9(x−1) + 3
Pasul 2: Acum, înlăturăm parantezele.
E(x) = 3x² + 6x–12 – (x²–6x+9) – 9x+9 + 3
Pasul 3: Simplificăm.
E(x) = 3x² – 3x – 12 – x² + 6x – 9 – 9x + 9 + 3
Pasul 4: Acum, adunăm și scadem termeni cu aceeași putere.
E(x) = 2x² – 12x + 3
Pasul 5: Deoarece vrem să arătăm că E(x) = (x–3)(2x+3), trebuie să împărțim ambii membrii la x.
E(x) = (2x²–12x+3)/x
Pasul 6: Acum, împărțim.
E(x) = 2x–12+3/x
Pasul 7: Simplificăm.
E(x) = (2x–12+3)/x = (x–3)(2x+3)
Concluzie: Am arătat că E(x) = (x–3)(2x+3), pentru orice număr real x.
Sper ca te am ajutat! Raspunsul este mai sus.
h0mesick14:
multumesc mult!!
Alte întrebări interesante
Chimie,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă