Limba română, întrebare adresată de carolina1230, 8 ani în urmă

6. a. Realizează un proiect cu tema „Mândria de a fi roman“. Valorifică informațiile oferite de merata textele care au ca temă țara și limba română. Alege o formă de prezentare atractivă și convingătoare. În realizarea proiectului, poți folosi și următoarele citate: „Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicol a tot ce se întâmplă spiritual in om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreț de strană. Limba română are toate premisele valorice pentru a deveni o limbă universală, dar nu știu dacă e posibil acest marş istoric. Dacă am fi fost un popor cuceritor... Noi, românii, nu punctăm universalitatea nicăieri. Și asta ne face sceptici. Ceea ce ne lipsește este îndrăzneala.“ (Petre Tutea) „Civilizația europeană e un superb buchet. Fiecare popor a adăugat o floare. Dacii au pus graiul lor, care azi e limba română.“ (Valeriu Butulescu)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eyeswatchers
5

Romanii revolutioneaza din nou cartile de politologie. Dupa ce, cu ajutorul Moscovei, s-au vazut expusi in comunism, ca niciun alt neam esteuropean, experimentului Pitesti si derivatelor sale prin care s-au trezit nu doar jefuiti, schingiuiti si cu libertatea furata, ci si spalati pe creier, s-au vazut mancurtizati in postcomunism prin "democratia originala". Fara egal si fara precedent in lume nu vindea tara mancatoare de salam cu soia si n-o dadea inapoi burjuilor si mosierilor carora le fusese luata, scop in care confisca revolutia.

Mai nou, romanii continua sa fie supusi jafului si reprogramarilor ideologico-mentale. Dar aceasta operatiune profita nu doar de indelungata experienta a indoctrinarilor totalitare si de criza morala generala care mutileaza lumea libera cu populism si cu o dureroasa penurie de lideri si eficienti, si democrati, ci si de infrastructura propagandistica internautica si televizata pusa pe picioare, in cooperare, de Moscova si de oligarhia autohtona.

Dar, pentru prima data in confruntarea cu tortionarii sai, poporul roman are carti bune. Nu mai e singur pe lume. Nu mai e izolat. Arma sa principala e, pe langa informatia care circula in timp real, creativitatea unei noi si libere clase de mijloc, a unui segment demografic in crestere, care, educat, activ, dinamic si prosper, s -desteptat. Si stie sa se foloseasca si sa converteasca in viata si temei de speranta atat stirile, cat si imaginatia sa creatoare.

La toate acestea se adauga alt mare motiv veritabil de mandrie romaneasca. Tara are institutii, magistrati si o putere judecatoreasca in stare, gratie mecanismelor edificate pentru aderarea la NATO si UE, sa combata coruptia la nivel inalt mai eficace decat in mare parte din restul lumii.

Or, in fata acestor redutabile trupe, hotii, hulpavi si nerabdatori la culme sa se infrupte in sfarsit din grasimea jertfei neamului, se tem. Iata de ce s-au precipitat, incercand brusc, in crucea noptii, talhareste, retrogradarea statului de drept romanesc la stadiul de stat feudal prin demontarea institutiilor care-i garanteaza si legea si justitia si separarea puterilor.

Iata de ce, prinsi in flagrant, lucreaza acum lent si ceva mai temeinic la atingerea aceluiasi tel.

Iata ce explica uimitoarea lor tafna perpetua si agresivitatea lor iesita din comun, modul aparent fara noima, in care se ratoiesc mai tot timpul, la te miri cine. De pilda la Irina Kuglay, reprezentanta Ministerului Public, care, conform Constitutiei, apara interesele societatii si ordinea de drept precum si drepturile fundamentale ale cetatenilor, fiind, prin urmare, cat se poate de legitim sa coopereze cu Parlamentul si Comisia juridica a forului legislativ.

Un ins cu comportament de comisar sovietic, jenat de faptul ca e silit sa pregateasca in vazul lumii si al expertilor o noua si pentru Parlament rusinoasa capcana statului de drept, prin neabordarea adecvata a OUG 13 si 14, a dat-o afara pe doamna Kuglay, cu scandal, din sedinta Comisiei ”sale” juridice. Pe tonul inflamat al unui Visinschi stalinist si cu stridenta isterica a unui copil prins ca s-a scapat in pantaloni, a afirmat ca institutia lui n-ar avea nevoie de supraveghere.

Or, omul, pe numele sau Serban Nicolae, are dreptate, intr-o logica mafiota, autoritara sau totalitara. In care dictatorul recuza si se apara de orice verificare sau control. Caci tocmai de supraveghere are nevoie orice Parlament, Guvern, sau Putere Judecatoreasca, in democratie si in stat de drept. Dar intr-unul mafiot, feudal sau totalitar, stapanul suprem e si absolut. El e statul. In organizatia mafiota, legea omertei il precede si ii supravietuieste unui capo di tutti capi. In statul feudal, tiranul e chiar statul. Iar in cel totalitar, führerul, cum releva Hannah Arendt, a inlocuit legea, iar partizanii lui il sustin pana in panzele albe, indiferent de anvergura crimelor pe care le comite. Caci lor si baile de sange cele mai crude si cumplite li se par manifestari ale legii.

Alte întrebări interesante