Limba română, întrebare adresată de irinaaa286, 8 ani în urmă

6 Analizează adjectivele din textele de mai jos, ca în modelul dat. a. „Dulăul când era cățel, d. ,,Prânzul mânzului: o nalbă, motanul când era pisic Din poiana cea mai dalbă și boul când era vițel De-armăsar adusă-n dinţi erau și mai frumoși un pic (Că părinţii-s tot părinți).“ și mai viteji decât acum.“ Marin Sorescu - Prânzul mânzulu Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei – Copilărie b. ,,Cine este acest personaj, Pe care-mi permit Să-l numesc cel mai vestit Motan din oraș, Căruia i S-au scris poezii Şi i s-au făcut portrete Așa cum se obişnuieşte printre vedete." Ana Blandiana - O vedetă de pe strada mea c. ,,Împărăteasa pământului întreg nu ar putea să aibă o gleznă mai fină, o lini mai aristocratică, o stăpânire de sine mai linistită, un stil mai suav decât pisica no tră străină.“​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de claudette200
5

mai frumosi- adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se acorda in gen, nr si caz cu substantivul ,,vițel"(masculin, singular, acuzativ), grad de comparatie de comparativ de superioritate, f.s. de nume predicativ

mai viteji- adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se acorda in gen, numar si caz cu substantivul,,vițel"(masc, sg, acuzativ), grad de comparatie de comparativ de superioritate, f.s. de nume predicativ

cel mai vestit- adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se acorda in gen, nr si caz cu substantivul,,personaj"(neutru,sg, acuzativ), grad de comparatie de superlativ relativ de superioritate, f.s. de atribut adjectival

intreg-adj propriu zis, vafiabil cu 3 forme flexionare, se acorda in gen, nr si caz cu substantivul,,pamantului"(neutru,sg,acuzativ),grad de comparatie de pozitiv, f.s. de atribut adj.

mai fina-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,glezna"(feminin,sg, acuzativ), drad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

mai aristocratică-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,o liniste"(feminin,sg,nominativ),grad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

mai linistita-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,o stapanire"(feminin,sg,nominativ),grad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

mai suav-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,un stil"(neutru,sg,nominativ),grad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

straina-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,pisica"(feminin,sg,nominativ),grad de comp. pozitiv, f.s. de atribut adj.

----

scuze pentru greșelile gramaticale !! sper sa te ajute si sa întelegi :))

[nu sunt 100% sigura daca e corect dar macar e ceva ]


eliza1315: multe sunt greșite, începând de la unele cazuri, forme chiar si genuri
claudette200: aia e
Alte întrebări interesante