Limba română, întrebare adresată de denisaiosif2008, 8 ani în urmă

6. Completează, în caiet, rubricile jurnalului dublu, cu impresiile pe care le generează citatele din text. Citatul preluat din text După un timp, dădură de zăpada întărită, care se prefăcu în cruste de gheață ceva mai sus. Tot atunci, deasupra începură să fluture neguri şi curând ceața îi acoperi pe toți, îndesindu-se cu fiecare pas, până ce, deodată, cei din spate nu îi mai zăriră nici măcar pe cei dinaintea lor. Nu mai era un drum, ci o navigație în necunoscut. Anton Lupan privea împietrit podişul nemişcat, se gândea ce ascundea el sub mantia sa şi îşi amintea vorbele lui Pierre Vaillant, spuse atunci - trecuseră atâția ani: ,,Ar putea să fie păduri, sau lacuri, sau munţi, sau câmpii, sau deșert, sau toate la un loc, sau nimic deosebit!..." Ceasuri întregi rămase Anton Lupan în acel loc, uitând de toți cei aflați în preajma sa, depănând în minte firul pe care venise din mari depărtări, până ce, deodată, i se părea că din realitate trece într-o lume de basm.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
8

Citim fragmentele din textul „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran.

Completăm rubricile jurnalului dublu cu impresiile generate de citatele din text.

Citatul preluat din text:

„După ce au mers un timp, dădură de zăpada întărită, ea se prefăcu în cruste de gheață ceva mai sus. Tot atunci, începură să fluture neguri și în curând ceața îi acoperi în întregime pe toți, îndesindu-se cu fiecare pas, până ce, deodată, cei din spate nu îi mai zăriră nici măcar pe cei dinaintea lor. Nu mai era un drum stabil, ci o navigație în necunoscut.”

Interpretarea citatului:

Acest citat preluat din text, creează o imagine vizuală a locului în care se desfășoară acțiunea. Când citești acest fragment ai impresia că ești acolo în mijlocul necunoscutului, simți frigul și acea stare de neliniște care ridică adrenalina.

Citatul preluat din text:

Anton Lupan privea podișul nemișcat, împietrit, se gândea ce ascundea el sub mantia sa. Și totodată își amintea vorbele lui Pierre Vaillant care spuse atunci – trecuseră atâția ani: „Ar putea să fie păduri, sau munți, sau câmpii, sau lacuri, sau deșert, poate toate la un loc, sau nimic deosebit!…“

Interpretarea citatului:

Necunoscutul este acea treaptă care provoacă neliniștea sufletească, dar totodată și entuziasm. Nu știi ce te așteaptă, dar ești sigur că tot ce-ai făcut până acum s-a meritat. Ascunsă de ochii lumii, natura este mai frumoasă.

Citatul preluat din text:

„Ceasuri întregi rămase Anton Lupan în acel loc, așa uitând de toți cei aflați în preajma sa, el depăna în minte firul pe care venise din mari depărtări, până ce, deodată, i se părea că din realitatea în care se află trece într-o lume de basm.”

Interpretarea citatului:

Prin acest fragment este redată frumusețea naturii care pare ruptă dintr-o lume de basm. Priveliștea care se deschide în fața ochilor este cu mult mai însemnată decât oamenii care se află în jur sau acele meleaguri pe care le străbați zilnic.

Rezumatul textului „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran, îl putem citi aici: https://brainly.ro/tema/5782000

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante