Informatică, întrebare adresată de victoriasinitari, 8 ani în urmă

6 CREEAZĂ! Scrieți un mic eseu ce ar reda principalele etape ale evoluţiei calculatoarelor numerice. Acordaţi o atenţie deosebită istoriei calculatoarelor din spatiul cultural romanesc.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lucaseful07
33

♧ Salut! ♧

Primul sistem de calcul a apărut În 1623, astronomul și matematicianul german Wilhelm Schickard construind primul calculator.

Primul calculator sau mașină de adăugare care a fost produs și folosit efectiv a fost Pascaline, sau mașina aritmetică, proiectat și construit de matematicianul-filosof francez Blaise Pascal între 1642 și 1644.

Aparatele electrice mai sofisticate au făcut calcule analogice specializate la începutul secolului al XX-lea.  Primele mașini de calcul electronice digitale au fost dezvoltate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Primele tranzistoare cu semiconductor la sfârșitul anilor 1940 au fost urmate de tehnologiile MOSFET (tranzistoare MOS) pe bază de siliciu și circuite integrate monolitice (IC) la sfârșitul anilor 1950, ducând la revoluția microprocesorului și a microcomputerelor în anii 1970. 

Primele inițiative în realizarea calculatoarelor electronice în România au apărut la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a realizat primul calculator din România de generația 1 (cu tuburi electronice), în perioada 1954-1957, sub conducerea lui Victor Toma, cu denumirea de CIFA-1 (Calculatorul Institutului de Fizică Atomică), în cadrul Secției de electronică din IFA, sub conducerea științifică și orientarea lui Tudor Tănăsescu.

Prin realizarea CIFA-1, România a fost cea de a 8-a țară din lume și cea de-a doua țară din rândul țărilor socialiste care au reușit proiectarea și realizarea unui calculator electronic.

Viteza și puterea calculatoarelor a crescut dramatic de atunci, cu numărul de tranzistori crescând într-un ritm rapid, ducând la Revoluția digitală de la sfârșitul secolului XX până la începutul secolului XXI.

Sper că te-am ajutat!


iliefocsa18: cel mai bun raspuns
Alte întrebări interesante