- 6. Precizează, în două – trei enunțuri, o trăsătură morală a bătrânului anticar, identificată în fragmentul de mai jos, și a mijlocul de caracterizare, ilustrându-l cu o secvenţă: „Și cum nicăieri nu era umbră, am mers de-a lungul străzilor ropite până la merginea de sus a oraşului cu case vechi, unde, într-o curte inferioară lunguiață, plină de iarbă și fufe, isi avea bătrânul anticar intrarea in magazinul lui de comori. Ne-a primit de parcă ne cunoştea din totdeauna și ne-am imprietenit imediat. deplin, cum uneori, te imprieteneşti cu un om dintr-o carte. 6 puncte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
32
Trăsătura morală a bătrânului anticar regăsită în fragment este: ospitalitatea „ne-a primit de parcă ne cunoștea dintotdeuna și ne-am împrietenit imediat”, mijlocul de caracterizare folosit fiind caracterizarea indirectă demonstrată prin acțiune „ne-a primit/ ne-am împrietenit.”
Ne amintim că:
- Trăsătura morală a unei persoane reprezintă ansamblul însușirilor sufletești ale acelei persoane. Aceste se manifestă și pot fi observate prin comportamentul unei persoane, prin ideile și prin acțiunile sale.
Acestea pot fi pozitive (respectul, încrederea, în cazul nostru ospitalitatea) sau negative (lașitatea, răutatea). - Mijloacele de caracterizare pot fi: directă sau indirectă (cum e în cazul nostru).
Caracterizarea directă este realizată de către: narator, alte personaje sau autocaracterizare.
Caracterizarea indirectă este realizată prin: gânduri, sentimente, limbaj, comportament etc.
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă