Istorie, întrebare adresată de Georgiana87268153, 8 ani în urmă

6. Prezentaţi două teorii istoriografice cu privire la formarea poporului român. 6 puncte
7. Menţionaţi o asemănare între modul în care a fost abordată romanitatea românilor în opera
cantemiriană, respectiv, în lucrările scriitorilor reprezentativi ai Școlii Ardelene.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magercuoctavianos
18

Răspuns:

Explicație:

6.Teoria continuitatii-Poporul româan s-a format la nord de Dunare din simbioza dintre daci si romani.Argumentele care sustin aceasta teorie:

Limba Latina cea mai importanta componenta, armele,podoable,obiectele gasite la populatii,descoperiirle arheologice care atesta prezenta daco-romanilor-insa nu se poate demonstra cum au locuit,donariul de la Biertan-artefact.Retragerea  armatei si administratiei doar o parte de catre imparatul Aurelian,toponimia de origine slava,poporul roman s-a nascut crestin insa crestinismului s-a raspandit doar in Dobrogea.

Teoria imigrationista-Poporul roman s-a format la sud de Dunare in Peninsula Balcanica,iar o parte au migrat in nordul Dunarii.

Argumentele care sustin aceasta teorie:

se gasesc anumite asemanari intre limba romana si albaneza,toponimia ar fi disparut in urma exterminarilor,disparitia dacilor ca popor in urma razboaielor daco-romane,imposibilitatea romanizarii Daciei in cei 165 de ani de stapanire romana.

7.Atat Cantemir cat si reprezentatii Scolii Ardelene abordeaza o perspectiva privind modul de formare a poporului roman.

Alte întrebări interesante