Limba română, întrebare adresată de wgfpower, 8 ani în urmă

6 scrieți un text împreună, fiecare dintre voi continuând ideea formulată în enunțul anterior de partener. Fiecare va folosi câte un cuvânt din următoarele perechi paronimice: complement/compliment, familial/familiar, jantă/geantă, pronume/ Prenume

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
162

Profesorul

Pornea spre școală în fiecare dimineață la 7 fix, nicio secundă în plus sau în minus, însoțit de bicicleta sa rusească care era mai tot timpul pe jantă.

N-ai fi zis, la cât de tipicar era, că nu observa acest lucru, dar cred că îi plăcea acea atmosferă familială, cu noi strânși în jurul său, ca puii pe lângă cloșcă, încercând să umflăm roata fără vlagă. Ne făcea atunci câte un compliment, precum că suntem dibaci și sufletiști. Ne "umflam în pene", pentru asta, dar și pentru că mereu ne spunea pe numele mic, pe prenume, și-l simțeam ca pe părintele nostru. Pornea apoi tacticos spre clasă, punând mereu în colțul stâng al catedrei geanta burdușită cu fișe pentru ora de gramatica, cu lecții despre substantiv, pronume, complement ... și câte și mai câte, cărți stufoase, dar și nelipsitul măr verde.

Toate aceste lucruri, gesturi ne erau așa familiare ....

_____

  • familial - care aparține familiei, privitor la familie, destinat familiei. (sursa: DEX);

  • familiar - ¹(despre exprimare, limbaj, stil): care este folosit în (sau apropiat de) vorbirea obișnuită; simplu, fără pretenții.

²(despre atitudini, comportări etc) simplu, prietenos, apropiat;

³care este bine cunoscut, obișnuit cuiva. (sursa: DEX)

  • geantă - obiect din piele, din pânză, din material plastic etc. de formă dreptunghiulară, având în interior una sau mai multe despărțituri, care servește la transportarea cu mâna a unor acte, cărți, caiete etc. (sursa: DEX)

  • jantă - partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. (sursa: DEX)

  • prenume - nume care se dă unui om la naștere și care distinge pe fiecare dintre membrii aceleiași familii; nume de botez. (sursa: DEX)

  • pronume - parte de vorbire flexibilă care ține locul unui substantiv. (sursa: DEX)

  • compliment - cuvânt de laudă, de măgulire, care exprimă o atitudine prietenească, de stimă, de respect sau de considerație. (sursa: DEX)

  • complement - parte secundară a propoziției care determină un verb, un adjectiv sau un adverb. (sursa: DEX)

#copaceibrainly


cosminagheorghian: mulțumesc
andreiagabrielachiri: Mulțumesc
RuginaSebastian: onest, pentru clasa a 6a nu o sa creada nimeni ca am scris o chiar noi dar e mai bine decat nimic
danait: Este doar un model. Punându-vă imaginația la contribuție, poate ieși ceva fain. Spor!
Alte întrebări interesante