6. Trece la modul imperativ verbul din replica regelui: " că-mi dai?"
7. rescrie paragraful care începe cu substantivul săracul înlocuind verbele la perfect compus cu:
a) verbe la perfect simplu, mod indicativ
b) verbe la timpul prezent al indicativului
8. Compară cele trei variante ale aceluiași secvențe. Care dintre ele sunt învechit? Care ți se pare că redă cel mai bine dinamica întâmplărilor relatate?
9. Punete în situația omului sărman și formulează un enunț în care să folosești verbele la modul condițional optativ pentru a spune cum ai fi procedat.
VA ROG‼️Cat puteți sau cat știți
Răspunsuri la întrebare
6. In loc de "ce-mi dai?", la imperativ: "Da-mi!"
7. Săracul spuse de îndată in sinea lui: suferințele mele luară sfârșit. Simt ca regele veni aici doar pentru mine. Am sa primesc ceva din firimiturile averii lui si am sa duc de azi inainte o viață lipsită de griji. Într-adevăr, regele opri caleasca in dreptul lui. Cerșetorul, care ingenunchease cu fruntea in tarana, se ridică si il privi. Deodată, regele întinse o mână spre cersetor:
- Ce-mi dai?
Săracul spune de îndată in sinea lui: suferințele mele iau sfârșit. Simt ca regele vine aici doar pentru mine. Am sa primesc ceva din firimiturile averii lui si am sa duc de azi inainte o viață lipsită de griji. Într-adevăr, regele oprește caleasca in dreptul lui. Cerșetorul, care ingenunchease cu fruntea in țărână, se ridică si il priveste. Deodată, regele întinde o mână spre cerșetor:
- Ce-mi dai?
8. Varianta in care se folosesc verbele la perfect simplu pare un stil învechit.
Dinamica întâmplărilor este redată cel mai bine de varianta in care verbele sunt la perfect compus.
9. "Dacă aș fi stiut, i-as fi dat tot orezul..."