Istorie, întrebare adresată de wasdwasd2, 8 ani în urmă

7. 3 caracteristici ale ”pax romană”
8. Cucerirea Italiei de catre Roma
9. Principatul lui Augustus
10. Dominatul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SmartPotter
2
Pax Romana (Pacea romană) a fost o realitate istorică (un mod stabil de organizare a vieții sociale), un sistem de ordine internațională și a devenit în timp un model de structurare a raporturilor politico-militare pe spații geo-politice largi. Ca și Imperiul, Pax Romana era considerată un concept politic caracterizat de universalitate și a cărui valoare depășea frontierele propriu-zise ale statului roman


Roma a căutat să-şi impună supremaţia şi asupra oraşelor latine din Latium, cu care încheiase anterior un tratat de alianţă. Însă acestea, în dorinţa lor de a-şi menţine libertatea şi independenţa, au atras în jurul lor şi alte populaţii italice mai mici, ameninţate şi ele de primejdia romană. Luptele au fost dârze şi îndelungate, dar în anul 358 î.Hr., latinii s-au supus.
Tratatul încheiat între oraşele Roma şi Capua (foedus aequum) devine cauza primului război cu samniţii. Pacea încheiată este una de compromis, samniţii acceptă anexarea oraşului Capua de către Roma, în schimbul recunoaşterii uniunii dintre samniţi şi sidicini.
Aspra stăpânire romană a făcut ca latinii să se răscoale în anul 340 î.Hr. După un război cunoscut sub numele de războiul latin, în care latinii au fost din nou învinşi de romani şi de aliaţii lor samniţii, întreg teritoriul Latiului a ajuns sub stăpânirea romană. Graniţele statului roman se întindeau acum până în Campania, unde Roma începuse să-şi exercite influenţa ei politică.
Samniţii erau triburi războinice de păstori, care locuiau regiunile muntoase şi sărace de la est de Campania care era renumită prin câmpiile ei mănoase, de unde ei se aprovizionau cu cereale. Influenţa tot mai mare pe care romanii o exercitau în oraşele bogate ale Campaniei a dus, după cum era de aşteptat, la un conflict cu samniţii, care căutau să se stabilească în câmpie. Fiind chemaţi în ajutor de aceste oraşe, romanii au reuşit să-i împingă din nou în munţi. După victorie, învingătorii au înţeles să profite de această situaţie rămânând în Campania.
Însă samniţii nu au renunţat atât de uşor la pierderea acestei regiuni bogate. De aceea, luptele au continuat, şi în războiul următor, romanii au fost învinşi de samniţi. Armata romană a fost atrasă în trecătoarea îngustă de la Caudium, prinsă în cursă şi învinsă. Ea a suferit cu această ocazie o mare umilinţă, fiind silită să treacă sub jug (furcile caudine), în râsetele învingătorilor. Acest război se încheie cu o pace ruşinoasă pentru romani.
Romanii şi-au refăcut însă repede armata lor şi i-au atacat din nou pe samniţi. Aceştia au căutat să răscoale împotriva Romei toate popoarele supuse de ea în Latium şi Campania. Coaliţia îi cuprindea pe samniţi, celţi, etrusci, sabini, lucani şi pe umbri. Samniţii pătrund înspre nord unde se unesc cu celţii şi cu etruscii în Umbria. Roma a învins armata coalizată împotriva ei la Sentinum (295 î.Hr.), supunând apoi toate popoarele răsculate. În 290 î.Hr. se încheie pacea cu samniţii care sunt obligaţi la îndeplinirea serviciului militar. Între 285-282 î.Hr. au loc luptele cu celţii, în urma cărora este cucerit teritoriul galic (Ager Gallicus).
Ca urmare a acestor victorii, Roma a anexat toate teritoriile din părţile centrale ale Italiei ocupate de samniţi şi de celelalte popoare italice, apoi restul Etruriei, precum şi partea de sud-est a Galiei Cisalpine.



Octavianus Augustus (în latină Imperator Caesar Divi filius Augustus; n. 63 î.Hr. Roma, Republica Romană – d. 19 august 14 d.Hr.,[7] Nola, Imperiul Roman , cunoscut anterior drept Octavius, a fost primul împărat roman. Deși a păstrat înfățișarea Republicii Romane, a condus ca un împărat pentru mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. Este cunoscut de istorici cu titlul de Augustus, pe care l-a luat în 27 î.Hr.


Dominatul, sau Imperiul Roman Târziu, a fost faza de regim monarhic totalitar ce a urmat Principatului în Imperiul Roman. Dominatul a început după încheierea crizei din 235-284 și a durat până la asediul Constantinopolului și colapsul Imperiului Roman de Răsărit din 1453. În Imperiul Roman de Răsărit, mai ales în timpul lui Iustinian I, sistemul dominatului a evoluat spre absolutism autocratic.



•Sper că te-am ajutat !
Alte întrebări interesante