Limba română, întrebare adresată de stanluca2009, 8 ani în urmă

7. Grupează substantivele din enunțurile următoare în funcție de cazul acestora.
a. Alexandru obţinuse premiul întâi, după mari eforturi, după zile întregi de studiu şi chiar după ore epuizante de exerciții la fizică. Nu-i crezuse pe părinții lui că va merita tot sacrificiul, de aceea fusese la început împotriva pregătirii suplimentare. Dar medalia de aur din vitrină şi di ploma de la olimpiada desfăşurată la Viena îi umpleau sufletul de bucurie şi de mândrie.
b. - Ce zici, nene, de întâmplarea asta? Curat ciudăţenie! Să parchezi maşina în faţa blocu lui şi să o găseşti la două străzi distanţă! Tu ce zici, vecine, cum vine treaba asta? c. Pregătirile pentru vacanța de primăvară începuseră. Gospodinele nu mai pridideau cu toată curățenia din casă, cu gătitul cozonacilor aromați şi cu friptura de miel. d. Nu mă aşteptasem ca propunerea mea să ridice atâtea probleme colegilor de proiect. Do- ream numai să ne împărțim sarcinile în grupul de lucru şi să eficientizăm munca.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de doesntmatter0
4

Caz Nominativ: Alexandru, medalia, diploma, nene, pregătirile, gospodinele, propunerea.

Caz Acuzativ: premiul, eforturi, zile, de studiu, ore, de exerciții, la fizică, pe părinții, sacrificiul, la început, de aur, din vitrină, de la olimpiada, la Viena, sufletul, de bucurie, de mândrie, de întâmplarea, pentru vacanța, de primăvară, curățenia, din casă, cu gătitul, cu friptura, de miel, probleme, de proiect, sarcinile, in grupul, de lucru, munca.

Caz Dativ: colegilor

Caz Genitiv: împotriva pregătirii, cozonacilor.

Alte întrebări interesante