7. Realizați o paralelă între modul de pregătire a pământului în zilele noastre și
modul de pregătire a terenului în trecut
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Pentru ca fermierii sa obtina recolte bogate in anul urmator, este necesar ca solul sa fie prelucrat si pregatit in lunile de toamna pentru cultura de primavara. Aceasta etapa este esentiala pentru ca pamantul sa conserve umiditatea pe durata sezonului cald, atunci cand are loc perioada de vegetatie si cand seceta reprezinta un adevarat pericol pentru culturi.
Ce presupune, insa, pregatirea terenurilor pentru campania de semanare din primavara?
Folosirea unor utilaje agricole performante
Efortul fermierilor de a pregati solul pentru un nou an agricol este inlesnit de folosirea unor utilaje performante. Daca te afli la inceput de drum in agricultura sau horticultura poti gasi utilaje agricole de vanzare la preturi convenabile pe internet. Pentru pregatirea pamantului sunt necesare tractoare dotate cu plug si discuri, care se pot utiliza atunci cand solul capata un grad optim de umiditate. De asemenea, foarte utila este si grapa, care are rolul de a marunti si nivela solul, acoperind canalele prin care apa s-ar putea evapora. Este bine ca toate aceste etape sa aiba loc toamna tocmai pentru ca, efectuate primavara, ele ar avea drept consecinta uscarea pamantului, avand in vedere ca provoaca pierderi mari de apa.
Curatarea solului de resturi vegetale
In toamna, atunci cand recolta s-a finalizat iar culturile tarzii (cum ar fi, porumbul, soia sau floarea-soarelui) au fost transportate si depozitate corespunzator este necesar sa aiba loc curatarea solului de resturi vegetale. Ulterior, se va realiza si fertilizarea acestuia, parte importanta a pregatirii pentru primavara. Fertilizarea de baza se poate face cu potasiu si fosfor, cantitatile variind in functie de specificul solului, dar si al culturilor. Mai apoi, pamantul se va ara la o adancime de minimum 18-20 cm pentru un plus de eficienta.
Efectuarea lucrarilor de intretinere pentru culturile de toamna
In cazul culturilor deja infiintate la finalul verii sau la debutul toamnei, fermierii pot incepe efectuarea lucrarilor de intretinere. In principiu, acestea constau in aplicarea erbicidelor, cu rol important in dezburuienare. Tot acum este momentul in care pot fi folosite fungicidele si insecticidele pentru indepartarea bolilor si a daunatorilor. Acestea sunt foarte eficiente mai ales in cazul culturilor de paioase si de rapita.
Ca un ultim pas se vor utiliza regulatorii de crestere care actioneaza astfel incat sa sporeasca rezistenta culturii la temperaturile foarte scazute de peste iarna.