8. In enunţul S-a aşezat înaintea-mi. complementul circumstanțial de loc se exprimă prin: a) pron. pers în G; b) pron. reflexiv în D; c) pron. pers. în D.
9. Complementul circumstanțial de mod din enunţul S-a furişat în vârful picioarelor, este: a) în vârful; b) în vârful picioarelor; c) picioarelor.
10. În fraza Locul unde s-au întâlnit era minunat, dar au plecat acolo unde au putut zări marea, există: a) o propoziţie circumstanțială de loc; b) două circumstanțiale de loc.
11. Subordonatele din fraza E de mirare cum a reuşit, dar e de înţeles că nu ştie încotro se îndreaptă. sunt în ordine: a) CM, SB, SB; b) SB, SB, CL; c) SB, SB, CD.
12. Partea de vorbire determinată de circumstanțiala de timp în fraza A rămas la fel de generos de când l-am cunoscut. este: a) verb; b) adjectiv.
13. În fraza Cât timp trăieşti între cărți (...) ţi se pare că acolo-i toată înţelepciu- nea. (L. Rebreanu, Pădurea spânzuraţilor) apar în ordine următoarele propoziții: a) PP, PP, CD; b) CT, PP, SB; c) CT, PP, CD.
14. În fraza Cum a purces la sfaturi, la batjocuri, aşa acum la ocări. (1. Slavici, Popa Tanda), subordonata introdusă prin adverbul relativ „cum" este: a) CT; b) CM.
15. În enunţul Cum ajunse acasă, se duse încruntat la căruţa vitelor şi alese la o parte doi căluţi pagi, care se împărecheau bine la umblat şi erau cei mai buni la ham. (M. Sadoveanu, Baltagul) există următoarele subordonate: a) CT, AT, AT; b) CM, AT, AT
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
Răspuns:
8.a
9b
10.c
11.b
12a
13c
14a
15b
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Religie,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă