Limba română, întrebare adresată de madi30266, 8 ani în urmă

8 povești de pe Calea Moșilor rezumat ( să fie lung și la toată cartea )​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeadinu07
136

Opt povestiri de pe Calea Moșilor

-Rezumat-

Adina Popescu

Adina Popescu locuiește în Bucureștiul anilor 80’-90’ pe Calea Moșilor. Ca orice copil de pe vremea comunismului nu are telefon sau calculator așa că se joacă împreună cu Dia. Se plimbă cu bicicleta sau rolele și se joacă cu păpușile de tip Barbie poreclite Lunganele cumpărate de părinți de la Bucur Obor.

Adina l-a ocolit mereu pe Mandea Viorel pentru că era sărac. Chiar și după ce i-a spus în laboratorul de chimie că va juca într-un film, nu și-a schimbat comportamentul. Când ieșeau la joacă, Adina și Dia își luau rolele sau bicicletele după ele ca să fie sigure că nu vor fi prinse de Mandea.

La școală, Adina a primit din clasa a cincea îndatorirea de a-i scrie pe toți cei care vorbesc pe o listă. Singurii care scapă sunt prietenii apropiați sau cei care i-au făcut favoruri. Barbu Marilena, o elevă vorbăreață, s-a prins cu timpul de acest lucru și a început să-i cumpere zilnic Adinei un pateu pentru a nu mai fi certată de tovarășa profesoară.

După ce poezia ei a fost publicată în revista Cutezătorii, Adina a devenit poetă. Poezia nu avea mai mult de trei strofe și se numea Pacea. Profesorii au felicitat-o în timp ce câțiva colegi au încercat să rescrie poezia, lucru care a supărat-o pe Adina.

Pe timp de iarnă, atunci când ningea, băieții le tăvăleau pe fete în zăpadă. Într-o astfel de zi, Adina și celelalte fete au decis să iasă pe ușa profesorilor, dar ele nu au știut că băieții le ghiciseră planul. Aflate în situație de criză, Grozavu a propus să o ia prin spate, dar băieții lor se aliaseră cu cei de la altă clasă, iar totul părea fără scăpare. Din fericire, portarul și-a făcut apariția și au scăpat cu bine.

Școala la care studia Adina, fusese odinioară școală de popi. Fata a decis să exploreze clădirea împreună cu alte colege pentru a afla secretele și a găsi comorile preoților de acum o sută de ani. Cineva din echipă a trădat-o pe Adina și le-a spus băieților planul ei. Băieții și-au făcut și ei o echipă de exploratori, dar chiar și cu două echipe de exploratori în școală, copiii nu au reușit să găsească comorile preoților.

Alte întrebări interesante