Limba română, întrebare adresată de Alless, 9 ani în urmă

8. Reacrie pe caiet fragmentul de mai jos,trecand verbele de la timpul trecut la timpul prezent.

S-a ridicat,deodata,din prapastia intunecoasa ,umeda a muntilor falnici. Si doritor de lumina,in aceasta dimineata scaldata de soare,a intins aripile,ca o flamura, deasupra brazilor batrani. S-a inaltat mai intai drept in sus,ca o sageata,a strabatut vazduhul racoros,apoi a mers acolo,s-a leganat in aer ,imbatat de placerea de fluture in inaltimea uriasa ,a plecat capul si-a privit in jos.

9.Indica modificarile care s-au produs din punct de vedere stilistic in urma rescrierii

10. Scrie un text de 5-6 randuri ,in care sa descrii zborul vulturului ,dimineata.

11.Numeste personajele din text
12.Scrie cate o trasatura vulturului din fiecare moment al zborului,identificat mai sus
13.Ofera,intr-un text de 4-5 randuri ,o explicatie a faptului ca vulturul aflat in pragul mortii il raneste pe caprior

si va rog si exercitiul de mai jos : 14
textul este pus in poza
dau 40 pcte

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Meridianul04
9
8.   Se ridica,deodata,din prapastia intunecoasa ,umeda a muntilor falnici. Si doritor de lumina,in aceasta dimineata scaldata de soare, intinse aripile,ca o flamura, deasupra brazilor batrani. Se inalta mai intai drept in sus,ca o sageata, strabatind vazduhul racoros,apoi  merse acolo,se leganase in aer ,imbatat de placerea de fluture in inaltimea uriasa , pleca capul si privi in jos.
 
9.  ln urma rescrierii textului la timpul trecut s-a format o descriere narativa.

10.    Vulturul  e  o  pasare  diurna .  El  zboara  deasupra  padurilor ,  cimpiilor  si  a  altor  teritorii  unde  isi  gaseste  nutritia necesara  pentru  a se  intretine .  Dimineata  zborul  lui este  lin  si  linistit .  Zboara  inaltator  cu  aripile  larg  descise  nu  pentru  hrana  ci  pentru  relaxare .  ln  orice  parte  a   zilei  este  agresiv  cu  oricine .

11. Personajul considerat  in text este vulturul .

12. si 13. nu stiu 

14.   1b
         2a
         3a
Răspuns de viogeoionut
16
Se ridica , deodata,din prapastia intunecoasa ,umeda a muntilor falnici. Si doritor de lumina,in aceasta dimineata scaldata de soare, întinde aripile,ca o flamura, deasupra brazilor batrani. Se inalta mai intai drept in sus,ca o sageata, strabate vazduhul racoros,apoi merge acolo,se legana in aer ,imbatat de placerea de fluture in inaltimea uriasa ,pleaca capul si priveste in jos. 9) in urma schimbării timpului verbelor nu s-a schimbat nimic din punct de vedere stilistic ., acțiunea este plasata in prezent , in timp real 10) Iubitor de lumina , vulturul se inalta in zorii zilei din prăpastia întunecata , ridicându-se sus, tot mai sus pana cand simți aroma aerului proaspăt de munte .Se lasa scăldat in primele raze de soare si se rotea legănat in cercuri îmbătat de plăcere. 11) Personajele din text sunt vulturul si căpriorul . Indirect il putem menționa si pe vânătorul ce l-a rănit . 12) trăsăturile vulturului . Vulturul este puternic ( isi întinde aripile mari) iute, ager, rapid ( s-a înălțat drept ca o Săgeata ) , este o pasare iubitoare de soare si de înălțimi (a ramas acolo, si s-a legănat ,îmbătat de înălțimi ) . 13) Vulturul este măcinat de ura pe toata lumea înconjurătoare ce va rămâne aici in timp ce el va pieri . Cu un ultim efort al unei păsări de prada il rănește pe căprior , ca o răzbunare pentru destinul ce i-a adus pieirea. 14 a) 2 epitete ( tăcere neclintita, depărtări adânci ) b) revolta c) reacțiile capriorului

Alless: multumesc!din nou..:*
Alless: mai am o intrebare care am pus-o dupa aceasta intrebare
Alless: daca vrei sa ma mai ajuti pentru ultima oar))
Alless: oara*
Alte întrebări interesante