Limba română, întrebare adresată de luntras9573, 8 ani în urmă

9 Asociază textul Niciodată toamna de Tudor Arghezi cu un alt text literar studiat la clasă sa citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 - 100 de cuvinte, o asemănare, prin referire câte o secvenţă relevantă din fiecare text. ​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
24

Pentru a putea asocia un text cu altul, trebuie să cunoaștem sensul textului de bază și în acest mod o să înțelegem care este textul secundar perfect pentru asemănare.

Asociem textul „Niciodată toamna” de Tudor Arghezi cu textul „Amurg de toamnă” de George Bacovia.

„Niciodată toamna” este o poezie argheziană ce reprezintă toamna atât de frumoasă și schimbătoare. Versurile ascund motive ale intimității cu trecutul: casele, vinul, aurul, urcioarele. Sunt simboluri ale vechimii și continuității. Într-un alt vers el construiește o imagine a înălțării, o reverie poetică reprezentată prin „Păsările negre suie în apus”. În următorul vers se amplifică nostalgia ființei ca o tristețe a trecerii timpului „Cine vrea să plângă, cine să jelească”, „Şi cu ochii-n facla plopilor cerească”. „Plopul” este simbolul central al acestor versuri, făcând o asemănare cu poezia lui Bacovia, „Amurg de toamnă”.

Poezia bacoviană are un peisaj diferit de celelalte poezii, însă datorită simbolurilor folosite se poate face o asemănare profundă. În „Amurg de toamnă”- plopul- apare ca o imagine a toamnei ce se leagănă în vânt „Departe plopii s-apleacă la pământ.

În ambele poezii „plopul” este un simbol al toamnei, o legătură între cer și pământ care trezește emoții în contrast „Şi gem, şi plâng, şi râd”- Bacovia, „să plângă, cine să jelească”- Arghezi.

Informații despre Tudor Arghezi putem citi aici: https://brainly.ro/tema/10033921

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante