Limba română, întrebare adresată de muzicaonly, 8 ani în urmă

9. Completează textul de mai jos cu verbele potrivite, respectând indicațiile date: Prima zi de școală foto (verbul ,,a rămâne”- indicativ, perfect compus, a „a persoana a III-a, singular) în memoria fiecăruia dintre noi. Cu uniformă sau fără, cu flori şi cu multe emoții,........ (verbul ,,a păși" indicativ, imperfect, persoana I, singular), de mână cu părinții, în curtea școlii. Acele momente de neuitat ne .(verbul ,,a marca", indicativ, prezent, persoana a III-a, nr. plural) toată (verbul ,,a vrea" modul condițional optativ, prezent, .(verbul ,,a retrăi", modul conjunctiv, viața. Uneori, persoana I, numărul singular) ....... prezent, persoana I, numărul singular) acele clipe.6 puncte 10. Numeștetipul de narator din text. Transcrie un exemplupentru a-țijustificarăspunsul.6 puncte clasa a8​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
2

Prima zi de școală a rămas în memoria fiecăruia dintre noi. Cu uniformă sau fără, cu flori şi cu multe emoții, pășeam de mână cu părinții, în curtea școlii. Acele momente de neuitat ne marchează toată viața. Uneori aș vrea să retrăiesc acele clipe.

  • „a rămâne”- a rămas- verb, indicativ, perfect compus, persoana a III-a, nr. singular.
  • „a păși”- pășeam- verb, indicativ, imperfect, persoana a I-a, nr. singular
  • „a marca"- marchează- verb, indicativ, prezent, persoana a III-a, nr. plural.
  • „a vrea"- aș vrea- verb, modul condițional optativ, prezent, persoana a I-a, nr. singular.
  • „a retrăi"- să retrăiesc- verb, modul conjunctiv, prezent, persoana a I-a, nr. singular.

Numește tipul de narator din text. Transcrie un exemplu pentru a-ți justifica răspunsul.

Narator- este autorul unei narațiuni, el povestește o anumită întâmplare.

Tipuri de narator:

  • Narator subiectiv- relatarea se face la persoana I, naratorul devine participant în acțiune, își exprimă părerea cu privire la fapte, personaje sau locuri. Acest fapt poate interveni în veridicitatea faptelor relatate, narațiunea devenind subiectivă.
  • Narator obiectiv- relatarea se face la persoana a III-a, caracteristică realismului. Naratorul nu cunoaște toate detaliile.
  • Naratori multipli- perspectiva narativă se schimbă de la un personaj la altul.
  • Narator omniscient- relatarea se face la persoana a III-a, iar naratorul pare să cunoască tot ce li se întâmplă personajelor.

Naratorul din textul dat, este narator subiectiv. El povestește despre prima zi de școală (la persoana a I-a plural) din perspectiva lui și a colegilor, fiind participant la acțiune  („a rămas în memoria fiecăruia dintre noi”, „pășeam de mână cu părinții”).

Despre cum se precizează tipul de perspectivă narativă într-un text, putem citi aici: https://brainly.ro/tema/2633006

Succes!

#SPJ9

Alte întrebări interesante