Limba română, întrebare adresată de alessiapadurarp675db, 8 ani în urmă

9 Ilustrează, cu câte un scurt exemplu din text, următoarele tipuri de secvențe textuale: a descriptivă; b explicativă. ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BiaE
12

Secvența descriptivă conține trăsături ale personajelor, obiectelor, fenomenelor sau peisajelor prezente în text. Secența descriptivă presupune următoarele trăsături:

• conturează cadrul spațial și temporal al întâmplării;

• este formată din grupuri nominale (substantiv + adjectiv);

• este formată din verbe la prezent sau la imperfect;

EXEMPLU:

„(...) Tocmai pe Bactriana, o lume a nimănui, un mediu păstos în care pașii mei lăsau, întipărite într-un pământ elastic și nesigur, primele urme. Cer îngreunat de valurile leneșe ale norilor. O lumină difuză, parcă rece și grea, strămutându-se neverosimil de încet dintr-un orizont într-un altul, după soarele pitic, mai tot timpul ascuns, care o producea (...).”

Secvența explicativă oferă informații necesare înțelegerii acțiunilor personajelor prezentate în text. Secvența explicativă presupune următoarele trăsături:

• oferă explicații despre cauzele și caracteristicile fenomenelor sau evenimentelor prezentate în text;

• răspunde la întrebările „De ce?“ sau „Cum?“;

• este formată din structuri precum: mai întâi, apoi, în cele din urmă, în consecință, astfel, pentru că, deoarece, fiindcă etc.

• utilizează procedee diverse care ușurează înțelegerea: definire, exemplificare, comparare, reformulare etc.

EXEMPLU:

„(...) În sfârșit, mi-am dat seama că lipsea scărița. (...) Cineva sau ceva o retrăsese, așa mi s-a părut și altă explicație n-am putut găsi în momentul acela (...).”  

Aici găsești mai multe informații și exemple despre secvențele textuale: https://brainly.ro/tema/8151117

Alte întrebări interesante