Limba română, întrebare adresată de andra2221, 8 ani în urmă

90 de PCT!!!CORONITA!!Argumentati in 200-300 de cuvinte ca opera sanziana si pepelea de vasile alecsandri apartine genului dramatic.Argumentati doar ACTUL 1,SCENA a 5-a,si va rog sa respectati structura argumentarii!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de VuVu17
19
Sânziana și Pepelea
de Vasile Alecsandri
(argumentare gen dramatic)

Opera dramatică este textul literar organizat în acte si scene, scris sub formă de dialog sau de monolog și destinat reprezentării în fața publicului, în care personajele evoluează într-un cadru susținut prin decor si lumini, iar intervenția autorului se realizează în didascalii.
Fragmentul din opera literară,, Sânziana și Pepelea ", scrisă de Vasile Alecsandri, aparține genului dramatic, întrunind particularitățile de formă și de conținut ale acestui gen literar.
În primul rând, ca orice altă operă dramatică, textul dat este împărțit în acte și scene: ,, ACTUL 1 ", ,, SCENA 5 ", constând într-o discuție în contradictoriu între Pepelea, Paharnic și Stolnic, referitor la numele lui Pepelea: ,, Nu mă cheamă nici Pârlea, nici Lăcustă... Mă cheamă Pepelea ". Modul de expunere pe baza căruia este compus textul e dialogul, fiecare replică fiind precedată de numele personajului-emițător: ,, PÂRLEA : Găsitu-l-ați?... ".
În al doilea rând, autorul își face simțită prezența prin intervențiile din paranteze: ,, (aparte) ", ,, ( zărind pe Pepelea ) ", care sunt adresate regizorului și actorilor implicați în spectacol, dar și cititorului, care-și poate imagina astfel reprezentația. Conflictul este vizibil între Pepelea, Stolnic și Paharnic referitor la numele lui Pepelea, pe de o parte, și între Pepelea și Lăcustă privind lungimea prea mare a drumului pe care vroia să îl facă Pepelea, pe de altă parte.
În concluzie, având trăsăturile anterior prezentate, fragmentul din opera literară ,, Sânziana și Pepelea ", scrisă de Vasile Alecsandri, aparține genului dramatic.
Anexe:

marcela16: Ai copiat de pe net
VuVu17: ba nu. iti dau poza cu caietul meu daca nu ma crezi
VuVu17: l-am mai adaptat eu pe ici pe colo
Alte întrebări interesante