Limba română, întrebare adresată de stefanutmatei5438, 8 ani în urmă

A)Asociază poezia Astăzi ne despărțim de Ștefan Aug.Doinaș cu în alt text literar studiat la clasă sau citit că lectură suplimentară,prezentând,în 50_100 de cuvinte,o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.B)Redactează o nota de jurnal,de cel puțin 150 de cuvinte,care sa cuprindă prezentarea unei emoții/a unui sentiment provocat de despărțirea de unul dintre colegii de clasă,impusă de stabilirea familiei sale intr_o altă regiune a țării.În cadrul notei de jurnal vei folosi o secventa narativă și o secventa descriptivă.Data redactării jurnalului este 11 iunie 2022.1)Rescrie enunțurile"Între noi,lumea va sta mișcată" și"Prin ce se deosebesc dealurile de podișuri?,înlocuind adjectivul nemișcată și verbul se deosebesc cu câte un sinonim.2)Notează ce parte de vorbire sunt primele trei cuvinte din versurile de mai jos,precizând și funcția lor sintactică."Alături,umbra albastră/pentru adevăruri gândite stă mărturie."​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariachirila055
1

Răspuns:

Pagina de jurnal

Acum doua săptămâni, când am început clasă a VI-, am avut parte de o veste teribilă care m-a întristat enorm de mult. Am aflat că cel mai bun prieten al meu avea să se mute în Alaska după ce părinții săi au decis că este mai bine pentru toți să încerce o perioada de timp departe de tot ceea ce se întâmplase în ultima vreme. Aveam să nu-l mai vad poate niciodată.

Deși știam că deja gândul meu zbura departe peste nori și vedeam aproape tot ceea ce era mai rău, sperăm că, poate, într-o bună zi îi voi putea trimite macar o scrisoare.

Zilele treceau și am început cu greu să mă obișnuiesc cu lipsa bunului meu prieten, deși atunci când îi priveau banca goală, mă cuprindea un sentiment de goliciune/melancolie.Am inceput sa scriu o scrisoare spunandu-i cum abia aștept revederea și câte voi avea să-i povestesc.

După trimiterea scrisorii m-am simțit mai bine așteptând cu nerăbdare un răspuns. Când acea clipă a venit, am simțit cum prietenia noastră avea să fie una de durată indiferent de distanta dintre noi.

Explicație:

coroană


masa1318: ajutor va rooooog mult
Valdanet: Am scris. ⚘
Răspuns de Valdanet
2

A) Asociază poezia "Astăzi ne despărțim" de Ștefan Aug. Doinaș cu un alt text literar, prezentând o asemănare și o deosebire de conținut dintre acestea.

Poezia "Astăzi ne despărțim" de Ștefan Aug.Doinaș o asociez cu poezia "O rămâi" de Mihai Eminescu, deoarece, ca o asemănare, în ambele poezii este vorba despre despărțire.

Ca o deosebire, ar fi aceea că în poezia "O rămâi", despărțirea este de copilărie, pe când în poezia "Astăzi ne despărțim" este vorba de despărțirea dintre un iubit și o iubită.

B) Redactează o notă de jurnal, care să cuprindă prezentarea unei emoții/a unui sentiment provocat de despărțirea de unul dintre colegii de clasă, impusă de stabilirea familiei sale într-o altă regiune a țării. În cadrul notei de jurnal vei folosi o secvență narativă și o secvență descriptivă.

Azi, 11 iunie 2022

Doamne, ce supărat sunt astăzi! Tocmai am aflat că bunul meu coleg Andrei se va muta cu familia lui tocmai la Arad. Noi doi eram foarte apropiați ca și colegi, dar ca și vecini. Deseori ne vizitam, jucam fotbal în drum, ori făceam plimbări împreună cu un cățel drăgălaș pe care Andrei l-a numit Rex.

Acest cățel era de o frumusețe rară, avea culoarea alb cu negru, urechi mari, mereu îndreptate spre cer, piciorușele îi erau mici, iar coada așa de mișcătoare, de a-i zice că îi era purtată de vânt.

Despărțirea de Andrei îmi provoacă un sentiment de tristețe așa de mare, de îmi vine să plâng, însă eu voi fi tare în fața lui, nu îmi voi aŕăta emoțiile, pentru ca starea mea rea să nu i-o transmit și lui.

Acum, dacă stau și mă gândesc bine, eu ar trebui să mă bucur pentru Andrei. Părinții lui au găsit în Arad un servici mai bun, cu un salar foarte mare și astfel Andrei va avea tot ceea ce își dorește.

Eu, pe de altă parte, voi putea merge la el în vacanța asta, pentru că nu am fost niciodată în Arad.

Mâine îi voi spune că mă bucur pentru el, dar, ca să fiu sincer, îi voi spune și că regret că nu îl voi mai avea ca vecin și coleg.

1) Rescrie enunțurile "Între noi, lumea va sta mișcată" și "Prin ce se deosebesc dealurile de podișuri?", înlocuind adjectivul nemișcată și verbul se deosebesc cu câte un sinonim.

"Între noi, lumea va sta imobilă".

"Prin ce se diferențiază dealurile de podișuri?"

Succes!

Anexe:
Alte întrebări interesante