a) Care este concepția despre iubire a lui Stefan Gheorghidiu ?
b) Care este sentimentul care sta la baza iubirii lui Stefan Gheorghidiu?
c) Snteti de acord cu opinia protagonistului despre iubire ?
d) Protagonistul descrie iubirea ideala ?
e) Cum definiți voi iubirea absoluta ?
Răspunsuri la întrebare
a) Stefan Gheorghidiu vede iubirea ca o valenta a fanteziei; un proces intelectual ce are loc strict in mintea indragostitului, in imaginatia acestuia, desfasurandu-de sub forta 'autosugestiei'. Iubirea devine o comunicare reflexiva, orientata spre interior, avand loc intre persoana si conceptia sa fictiva, personala asupra fiintei indragite. In acest caz, propriul eu si propria perspectiva primeaza in fata unei reciprocitati, a unei relatii de cuplu.
b) Iubirea lui Stefan Gheorghidiu este plina de contraste; pe de o parte se afirma un puternic sentiment al posesiunii ("simteam ca femeia asta este a mea in exemplar unic"), insa, concomitent, isi fac aparitia trairi complexe, concepte profunde, trimitand la ideea de reintregire a eului barbatesc prin persoana iubita de caracter feminin (originea, iesirea din masa amorfa a nefiintei-mama, implinirea terestra-femeia, sugerand indirect continuarea, anume reintrarea in neant-moarte: "cei care se iubesc au drept de viata si de moarte asupra celuilalt").
c) Esti de acord?
d) Mai aproape de real, decat de ideal. Nu este o iubire lina si daruita, el asteapta mult de la femeia iubita pentru a nu se simti in "dezavantaj" si patologic.
e) O iubire neconditionata, activa, neegoista, dedicata, intretinuta zi de zi prin afectiune, intelegere, respect si prin aspiratia de a deveni din ce in ce mai bun pentru sine si persoana indragita.