Biologie, întrebare adresată de Vuca1, 8 ani în urmă

a) Ce s-ar întâmpla dacă ficatul nu ar mai funcționa?

b)Dar unul dintre rinichi?

VA ROG!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zeli51
1
a) Daca functiile cerebrale si importanta sistemului nervos le cunoastem majoritatea si problemele in aceste sisteme sunt mai usor de sesizat, cand vine vorba de ficat, din pacate, lucrurile nu mai sunt la fel de usor vizibile. Multe dintre afectiunile ficatului sunt la inceput asimptomatice, si chiar daca ficatul are capacitatea de a se regenera, acest lucru se intampla doar in anumite conditii si in anumite momente ale varstei. Altfel spus, un ficat supus la abuz de alcool la 50 de ani nu se va putea regenera la fel ca un ficat al unei persoane de 25 de ani. Celula hepatica are un metabolism aparte si are nevoie de o perioada de timp pentru regenerare, perioada care variaza in functie de multe criterii - varsta, sex, constitutie, greutate.

Boli precum hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza hepatica pot fi identificate in timp util doar prin vizita la un medic specialist si doar daca iti faci timp pentru toate consultatiile medicale necesare unui diagnostic cat mai corect.

zeli51: b) Când rinichii încep să nu mai funcţioneze, aceştia nu mai pot efectua niciuna din funcţiile importante. Apa corporală în exces şi reziduurile încep să se acumuleze în sânge. Aceasta se numeşte uremie. Din cauza acumulării de apă şi reziduuri şi din cauza scăderii producţiei de anumiţi hormoni, s-ar putea să începeţi să vă simţiţi rău. Există diverse opţiuni de terapie de substituţie renală disponibile care să facă ceea ce obişnuiau să facă rinichii.
Vuca1: Mersi mult pentru ajutor
zeli51: cu plăcere
Alte întrebări interesante