Limba română, întrebare adresată de bunea2602, 9 ani în urmă

A cere si a da informatii despre doctorul padurii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dariamocanu01
0
pai, doctorul padurii este ciocanitoarea!
Cioc-cioc, pădurea răsună!  Sunt eu, ciocănitoarea, la lucru! Am descoperit un copac bolnav şi tocmai m-am pus pe treabă! Cu ciocul meu puternic, bat în scoarţa groasă a copacului până o străpung.  Insectele sau larvele ascunse sub ea nu au nicio şansă! Dar cum de nu mă doare  capul de la atâtea lovituri?  Ei bine, trebuie să vă spun că, în interior, creierul meu este protejat de un os special,  ca o centură de siguranţă! Şi aşa  se face că nu simt şocul  produs de lovituri. Deoarece curăţ  copacul de paraziţi, mi se mai spune şi „doctorul pădurii”.

Ştiai  că folosesc ciocul şi pentru a-mi delimita teritoriul? De asemenea, în perioada de  reproducere, masculii ciocănesc pentru a atrage femelele.  Tot ei pregătesc scorbura care va folosi drept căsuţă pentru pui.

Mama-ciocănitoare depune şase ouă. Acestea vor fi clocite, pe rând, atât de ea, cât şi de partenerul său. După mai puţin de două săptămâni, apar şi puişorii. Părinţii îi hrănesc cu larve şi insecte, pe care le transportă în cioc până la scorbură.

Vrei să ştii  ce mai este interesant la mine?  Limba mea este foarte lungă, lipicioasă la vârf  şi prevăzută cu nişte  peri care funcţionează ca nişte cârlige. Acestea îmi permit să agăţ  sau să prind insecte. Fascinant, nu-i aşa?

Alte întrebări interesante