Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

,, A doua zi uncheasul se scula cu noaptea in cap, puse seaua pe Murga, o instruna bine, incaleca si o sterse, luand-si ramas bun de la baba.
Și merse, merse , si trecu ape limpezi si felurite, cari aici curgeau drept, doua doua pe urmele carului, aici se resfirau si se rostogoleau pe dupe dealuri, perzandu-se unele spre rasarit,altele spre apus .
Si lasa in urma lui imparatia florilor ,a pasarilor si a piticilor ,unde cei mai mari sunt mici, [...]
Peste porti, mai dincolo de ele ,un palat in lumini de toate fetele, ca nici penele de pasare maiastra, nici noaptea cu spuzeala de stele, nici zorile cu revarsatul lor, nici curcubeie n-ar fi intrecut acest palat, minunea minunilor.
In pragul portii bazaia o albina, care se roti o data si trecu in pasare, se roti a doua oara si se prefacu intr-o ciuta, se roti a treia oara si se prefacu intr-o fecioara alba ca laptele , cu parul ca un abur auriu.
-Intra, ii zise ea, intra, ca trebuie sa fii om bun, altfel,fara sa vreau, m-as fi prefacut intr-o cateluse c-un dinte de fer si altul de otel si te-as fi facut praf si farame.''

Barbu Stefanescu Delavrancea- Fata mosului


Purtat de melodia flasnearului , ai intrat in lumea povestilor. Urmeaza acelasi drum cu mosul, recitind textul, si noteaza , in ordine, locurile prin care treci!


Cine il intampina pe unchias?
Pe unchias il intampina ............, care se transforma intr-o............. apoi intr-o ....... si la urma intr-o ......... si la urma intr-o ........... . Eu cred ca ea este .......... .

Nu-ti este usor sa i insotesti pe mosneag, pentru ca Sfanta Vineri banuieste ca nu faci parte di Regatul Povestilor. Pentr a-i dovedi ca se inseala, bifeaza casutele din fata personajelor care apartin vasmelor romanesti. Traseaza, apoi sageti spre categoria corespunzatoare aflata sub cele doua liste cu personaje.

Calul nazdravan Ileana Cosanzeana
Zmeul Mica Sirena
Elfi luminosi Faurului Pamantului
Fat-Frumos Sfanta Vineri
Sherck Balaurul
Baba Cloanta Hansel

Foarte bine! Sfant Vineri e aproape convinsa ca esti un adevarat cititor de povesti. Ar vrea sa incercuiesti sinonimele cuvintelor care se potrivesc in tex, pentru a fi sigura ca ii cunosti lumea.
limepzi-senine,stravezii, luminoase;
abur- ceata, vapor, adiere;
farame- bucati, firmituri, parte.
Unul dintre cuvinte e adjectiv. Alcatuieste o propozitie cu antonimul sau.


Ultima proba la care te supune este ca te retragi, din text, doua figuri de stil diferite si sa precizezi numele acestora;



Acum, ca ai trecut probele Sfintei Vineri, as vrea sa iti exprimi , in trei-cinci randuri , opinia despre felul in care aceasta isi intampina musafirii.



Va rog sa ma ajutati! Imi trebuie URGENT! Va ofer 80 de puncte!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
17
Cine il intampina pe unchiaş? 
Pe unchiaş il intâmpina albină care se transforma într-o..pasăre apoi într-o ciută si la urmă într-o fecioară şi la urmă într-o căţeluşă. Eu cred ca ea este Sfânta Vineri .

Nu-ţi este uşor să-i însoţeşti pe moşneag, pentru că Sfânta Vineri bănuiesşe că nu faci parte din Regatul Poveştilor. Pentru a-i dovedi că se înşeală, bifează căsuţele din faţa personajelor care aparţin basmelor româneşti. Trasează, apoi săgeti spre categoria corespunzătoare aflata sub cele doua liste cu personaje. 

Calul nazdravan                                           Ileana Cosanzeana 
Zmeul                                                          Mica Sirena 
Elfi luminosi                                                  Faurului Pământului
Făt-Frumos                                                  Sfânta Vineri
Sherck                                                         Balaurul
Baba Cloanta                                               Hansel

Foarte bine! Sfânta Vineri e aproape convinsă că eşti un adevărat cititor de poveşti. Ar vrea să încercuieşti sinonimele cuvintelor care se potrivesc în text, pentru a fi sigură că îi cunoşti lumea. 

limpezi-senine,                 străvezii, luminoase;

abur- ceaţa,                     vapor, adiere;
fărâme- bucăţi,                firmituri, parte.

Unul dintre cuvinte e adjectiv. Alcatuieste o propozitie cu antonimul său
Apele tulburi curg puhoi la vale.. 



Ultima proba la care te supune este ca să retragi, din text, două figuri de stil diferite si să precizezi numele acestora; 

spuzeala de stele = metaforă;
cu părul ca un abur auriu= comparaţie.



Acum, că ai trecut probele Sfintei Vineri, aş vrea să iti exprimi , in trei-cinci rânduri , opinia despre felul in care aceasta isi intâmpina musafirii. 

Sfânta Vineri avea puterea de a se metamorfoza tocmai pentru a-şi testa viitorii oaspeţi. Astfel avea imaginea clară a omului sau a neomului care-i se afla înainte, dându-i şansa de a-i păşi în frumoasa-i împărăţie sau a tăcea pe vecie, scăpând omenirea de un suflet hain.


Utilizator anonim: Cu drag!
alincomplementul: cun dracu
Utilizator anonim: Bună! Ce s-a întâmplat de foloseşti asemenea rostire?
alincomplementul: ...
Alte întrebări interesante