Istorie, întrebare adresată de iul06ana35, 9 ani în urmă

A)indicati in ordine cronologica cele mai importante evenimente din istoria rominilor ,de la mijlocul secolului al XIX-lea pina la inceputul secolului XX b)argumentati semnificatia principalelor evenimente istorice din perioada respectiva c)gasiti corelatia evenimentelor istorice produse in spatiul rominesc cu cele de pe continentul european

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de oneiandreea776
18

secolul XIX este o perioadă din istoria omenirii caracterizată prin importante fenomene politice, ideologice şi culturale. În timp ce portughezii, spaniolii şi Sfântul Imperiu Roman se prăbuşeau,Imperiul Britanic, cel German şi America au cunoscut o dezvoltare rapidă. Conflictele militare au răvăşit Europa, dar au şi încurajat cercetarea ştiinţifică şi explorarea.

După războaiele napoleniene, Marea Britanie a devenit cea mai importantă putere mondială, controlând un sfert din populaţia globului şi o treime din suprafaţa teritoriilor de pe uscat. “Pax Britanica” a condus la un comerţ mai eficient şi a diminuat pirateria. Secolul al XIX-lea a fost o perioadă a inovaţiei şi a descoperirilor, cu rezultate notabile în matematică, fizică, chimie, biologie, electricitate şi metalurgie, ce au constituit baza evoluţiei tehnologice din secolul XX. De asemenea, a început Revoluţia Tehnologică în Europa şi Era Victoriană, ce a fost cunoscută pentru angajarea copiilor în fabrici şi mine.

Avansul în medicină, mai buna înţelegere a anatomiei umane, dar şi a bolilor au fost parţial responsabile pentru creşterea rapidă a populaţiei în lumea vestică. Populaţia Europei s-a dublat în secolul al XIX-lea, de la 200 de milioane până la aproape 400. Introducerea căilor ferate a fost o schimbare majoră în modul în care oameni trăiau şi obţineau bunuri, alimentând mişcări de urbanizare majore în diferite locuri de pe glob. Londra a devenit cel mai populat oraş din lume, mărindu-şi populaţia de la 1 milion, în 1800, până la 6.7 milioane, un secol mai târziu. Ultimele teritorii din centrul Africii şi Asiei au fost descoperite, iar cu excepţia zonelor extreme – arctice şi antarctice, au fost realizate cartografieri detaliate şi exacte ale globului. În acelaşi timp, liberalismul a devenit principala mişcare de reformă în Europa.

Sclavia a fost redusă considerabil pe glob: Urmând o revoltă încheiată cu succes a sclavilor din Haiti, Marea Britanie a obligat piraţii conduşi de Barbarossasă oprească răpirile şi transformarea europenilor în sclavi, punând astfel capăt comerţului global cu oameni. Marea Britanie a abolit sclavia în 1843. Cel de-al 13-lea amendament al Americii ce a urmat războiului civil a pus capăt sclaviei în 1865. În Brazilia sclavia a fost abolită în 1888. Similar, iobăgia a luat sfârşit în Rusia.

Alte întrebări interesante