Fizică, întrebare adresată de biancaema, 9 ani în urmă

a ) PRIN CE SE DEOSEBESTE REFRACTIA DE REFLEXIE ? SUNT LEGATE INTRE ELE ACESTE 2 FENOMENE ? ARGUMENTATI RASPUNSUL
b) CUM SE VAD DIN APA OBIECTELE AFLATE IN AER ? ARGUMENTATI RASPUNSUL
c) EXISTA RAZE CARE NU ISI SCHIMBA DIRECTIA CAND TREC DIN AER IN APA ? ARGUMENTATI RASPUNSUL
d) CUM CREZI CA REUSESTE PESCARUSUL SA PRINDA PESTELE CARE INOATA SUB OGLINDA APEI ? ARGUMENTATI RASPUNSUL
e) CUM POTI FACE INVIZIBIL UN MINERAL TRANSPARENT ? ARGUMENTATI RASPUNSUL

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreikzro
65
a)Ambele fenomene se petrec la suprafata de separatie a doua medii transparente. Aceasta ar fi legatura dintre ele.Reflexia se manifesta doar in primul mediu prin intoarcerea razei iincidente ca raza reflectata. Dar sunt cazuri cand doar o parte din lumina incidenta se reflecta. o alta parte se poate refracta, adica trece, sub un alt unghi in celalalt mediu transparent.
b)Din apa, obiectele aflate pe mal se vad mai inalte, fiindca raza de lumina ce pleaca din punctul lor cel mai inalt patrunde in apa sub un unghi de refractie mai mic decat cel de incidenta(ambele facute de raze cu normala la suprafata apei)
pentru ca apa este mai densa optic decat aerul.Din apa privind de-a lungul raze reflectate ni se pare ca lumina de la varful obiectului ne vine de-a lungul acestei raze.
c) Da! Cele care cad perpendicular pe suprafata apei. Conform legilor refractiei n1×sini=n2sinr  Cand raza cade perpendicular atunci unghiul i=0. Atunci sini=0. Implicit si snr=0. Deci si r=0. Deci raza incidenta este in prelungirea celei refractate,deci lumina nu-si schimba directia.
d) Pe baza experientei el a invatat ca pestele nu este acolo unde pare a fi adica mai aproape de suprafata si ma in fata. El va cauta pestele mai la fund si mai spre in spate decat il vede din aer, corectand astefel senzatia s prinzand pestele.
e)




biancaema: iti multumesc din tot sufletul mi-ai fost de foarte mare ajutor
biancaema: <3
Alte întrebări interesante