A. Scrie pe foaia de exámen, in enunţuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinte cu privire la textul dat. 6 punct 1. Indică sensul din text al secvenței de multe ori. 6 punct 2. Menţionează două trăsături fizice ale Profirei Sadoveanu, utilizând informaţiile din textul dat. 3. Precizează oraşul în care locuia George Topîrceanu în momentul colaborării la revista coordonată 6 punc Garabet Ibrăileanu, justificându-ţi răspunsul cu o secvenţă semnificativă din textul dat. 6 punc 4. Explică motivul pentru care, în copilărie, autoarea se sfiește de Topîrceanu. 5. Prezintă, în 30 - 50 de cuvinte, relația dintre Topîrceanu şi copiii familiei Sadoveanu, aşa cum reiese din te 6 pun dat Sim
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. În text, secvența „de multe ori” este utilizată cu sensul de „adesea”, „frecvent”, „deseori”.
2. Două trăsături fizice ale Porfirei Sadoveanu sunt: nasul cam lung și tenul rozaliu.
3. În momentul colaborării la revista coordonată de Garabet Ibrăileanu, Topîrceanu locuia la Iași („ieșean de adopțiune”).
4. Autoarea se sfia de Topîrceanu în copilărie fiindcă, sub privirile lui pătrunzătoare, se simțea „transparentă”, având impresia că acesta îi cunoștea gândurile și sentimentele.
5. Citind textul dat, aflăm că între George Topîrceanu și copiii familiei Sadoveanu exista o relație prietenească, iar autoarea declară că „pentru noi, venirea lui era întotdeauna o sărbătoare”. Scriitorul se juca și inventa noi jocuri alături de copii, care apreciau „poetul și omul de spirit, veșnic prezenți în ființa lui ca o coardă-ntinsă”.
Explicație: