Fizică, întrebare adresată de andruta2805, 8 ani în urmă

A Test I. Indicați răspunsul corect ! 1. Intensitatea curentului electric printr-un conductor este numeric egala cu: a. Numarul de electroni care trec prin sectiunea transversala a conductorului; b. Sarcina electrică ce trece prin secțiunea transversală a conductorului în unitatea de timp; a c. Lucrul mecanic efectuat pentru deplasarea unității de sarcină electrică prin conductor; d. Raportul dintre tensiunea la bornele conductorului şi rezistenţa internă a sursei la care e conectat conductorul. 2. Circuitul electric simplu este alcătuit din: a) puțini consumatori electrici; b) doi consumatori electrici; c) un bec şi un rezistor; d) un generator, un consumator şi conductoare de legătură. 3. Cu ampermetrul se măsoară: a)tensiunea electică b)rezistenţa electrică c)puterea electrică d)intensitatea curentului electric​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user89547979143
0

Răspuns:

1. b; 2. d; 3. d

Explicație:

1. Intensitatea curentului electric poate fi calculată cu formula:

I = ΔQ / Δt

unde ΔQ = cantitatea de sarcina electrică (luată cu sens pozitiv), iar Δt = timpul care s-a scurs pentru ca ΔQ sa traverseze un punct anume din conductor. Deci raportul de mai sus reprezintă sarcina electrică ce traversează conductorul in unitatea de timp.

Celelalte răspunsuri nu sunt corecte:

a. Numărul de electroni ar trebui inmulțit cu sarcina unui singur electron, iar totul impărtit la timp. De asemenea, nu uitați faptul că sarcina electronului este negativă.

c. Lucrul mecanic efectuat pentru deplasarea unității de sarcină electrică este chiar tensiunea electrică (deci nu intensitatea curentului).

d. Raportul dintre tensiunea la borne şi rezistența internă a sursei este căderea de tensiune internă a sursei.

2. Circuitul electric simplu este alcătuit dintr-un generator (deoarece este nevoie de o sursă electromotoare), un consumator, şi fire de legătură intre generator si consumator. Deci varianta d. este cea corectă.

3. Cu un ampermetru se măsoara intensitatea curentului electric. Acest lucru poate fi reținut intuitiv, dacă ne gandim că unitatea de măsură a curentului electric este amperul (A).

Acelaşi raționament poate fi folosit şi pentru alte instrumente de măsură:

Voltmetru - măsoara tensiunea electrică (volți)

Ohmmetru - măsoară rezistența electrică (ohmi)

Wattmetru - măsoară puterea electrică (watti)

Alte întrebări interesante