Limba română, întrebare adresată de Katherinee, 9 ani în urmă

Aceeasi situatie este privita de regele Sobieski si de plaiesi intr-un mod total diferit; despre ce imprejurare este vorba si cum motivati reactiile diferite ale personajelor?


(Sobieski si romanii - Costache Negruzzi)
( Manual clasa a VI-a (a 6-a)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DanaRozalia
183
Intrebarea e un pic vaga, pentru ca sunt mai multe situatii privite in mod diferit de catre plaiesi si regele Sobieski.
  Una dintre aceste imprejurari ar putea fi cea in care, întelegand ca nu mai pot tine piept asaltului lesilor, plaiesii ramasi in viata din cetate arboreaza un stergar alb in semn de predare, trimitand mai intai vorba regelui Sobieski ca se predau doar cu conditia de a fi lasati sa plece nevatamati.
  La iesirea din cetate, regele observa ca ies doar sase plaiesi. Uimit, ii intreaba unde sunt ceilalti iar romanii ii raspund ca au mai fost inca zece, dar au fost rapusi in timpul asaltului.
Sobieski este infuriat si mandria lui se zguduie cand aude ca un numar atat de mic plaiesi a cutezat sa i se impotriveasca, in primul rand prin faptul ca plaiesii nu au vrut sa predea cetatea fara lupta si in al doilea rand prin faptul ca romanii se luptasera eroic si ucisesera multi dintre soldatii regelui. Gandul ca vestita lui oaste a fost umulita de cativa oameni, il infurie in asemena chip pe rege incat isi incalca promisiunea facuta romanilor si da ordin ca acestia sa fie omorati. 
Reactia plaiesilor este de admirat, fiindca ei au inceput lupta cu gandul de a-si apara cetatea cu orice pret, chiar si cu cel al vietii, iar hotarare lui Sobieski de a-i ucide nu ii suprinde. Sunt pregatiti deci sa isi infrunte moartea.

Alte întrebări interesante