Limba română, întrebare adresată de GheboianuBianca, 9 ani în urmă

Acesta este textul : La varsta de un an si zece luni, tatal lui Gargantua porunci sa i se pregateasca baiatului vesminte de culoarea pe care el insusi o hotarase pentru oamenii de la curtea lui : adica alb cu albastru. Mesterii s-au pus pe lucru si in scurta vreme hainele au fost gata taiate si cusute , dupa croiala care se purta pe timpul acela.
Asa cum ati vazut, culorile alese pentru imbracamintea lui Gargantua au fost : albul si albastrul. Tatal sau a voit sa arate in acest fel dumnezeiasca bucurie care cuprinsese inima lui. Caci, dupa cum le talmacea el, albul insemna veselie, incantare, placere si desfatare, iar albastrul, inaltimile ceresti.
Nu m-as mira daca, citind aceste randuri, veti rade pe socoteala batranului bautor, zicand ca un asemenea talc dat culorilor e gresit si fara nicio noima ; fiindca, dupa inchipuirea dumneavoastra, albul inseamna ...

1. Transcrie alte trei cuvinte formate prin conversiune in afara cuvintelor "albul " si "albastrul" si precizeaza ce au fost si ce parti de vorbire au devenit .


Ionutzu001: Știi din ce text este?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ionutzu001
1
Culoarea=substantiv Culorile=adverb Culorilor=locuțiune adverbială
Răspuns de aledan
2
dumnezeu (substantiv) - dumnezeiasca (adjectiv)
a bea (verb) - bautor (substantiv)
a socoti (verb) - socoteala (subst)

Ionutzu001: Trei cuvinte să fie un grup, nu trei grupuri de cuvinte
Alte întrebări interesante