Istorie, întrebare adresată de imsayrex, 8 ani în urmă

Activitatea reformatoare a lui Alexandru Ioan Cuza (secularizarea, legea agrară/rurală, învăţământului ș.a.)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lumeain5minute
0

Răspuns:

Știm că Alexandru Ioan Cuza a instaurat mai multe reforme printre care amintim: secularizarea averilor mânăstirești, legea agrară sau rurală sau legea învățământului.

Schimbarea la față a României a dus la consolidarea unui stat puternic.Așadar, Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire a fost marcata in special si de aceste reforme iar de atunci in fiecare an la 24 ianuarie ne amintim cu suspans de maretul act prin care s-au pus aceste temelii ale statului roman modern.

În altă ordine de idei dupa mandate de prim-ministri precum ale lui Barbu C si Crețulescu dar totodată si esuarea lui Cuza de incepere a programul politic se formează un nou guver condus de M. Kogalniceanu ce initiază prima reforma. Prin urmare, secularizarea averilor manastaresti din decembrie 1863.

Biserica devine o institutie ca si celelalte fără a avea drept aparte. Ce înseamna asta? O mare marte din proprietatile funinciare ce apartineu Bisericii au fost trecute in proprieatea taranilor.

Reforma agrară propusă de conservatori, se impune in 1864 pentru jumatate de milion de familii de tarani care au primit teren pentru casă si gradina. Prin aceasta s-a eliminat orice urma de feudalism ce a nascut o perioadă de dezvoltare capitalista romanească.

Printre alte reforme se mai amintesc, reforma administrativa, electorala, a justitiei dar si a invatamantului care dă dispozitii de instructie primare secundară superioară si particulară. Printre alte aliniate se regăseste obligativitatea si gratuitatea instuctiei pulice primare. Legea practic santiona cu amendă orice parinte ai căror copii nu frecventau scoala. Nu exista niciun motiv să zică că „nu se poate”, scoala fiind gratis!

Alte întrebări interesante