Limba română, întrebare adresată de gfdg, 9 ani în urmă

,,-Acuma nu-ti fie cu suparare,marite Doamne,ca-mi las gura mai sloboda, da' parca si mneata prea stateai toata ziua cu nasu-n carti!- grai spatarul
Vulture catre cel gras cu caciula de jder.Mneata citeai si noi strangeam darile. Dreptate era asta? Veneau lesii,mneata citeai. Parjoleau tatarii,mneata citeai. Prapadeau cazacii,mneata citeai. Noroc c-au venit si turcii si te-au schimbat,ca eu unul ma saturasem.
-Am vrut sa fiu luminat,se tangui cel cu caciula de jder,abia tinandu-se pe cal. N-am vrut sa tai capete,am vrut sa le luminez.
- Capul luminat sabia il taie-grai spatarul Vulture cu ochii in departare. Daca nu-l tai dumneata,il taie altii. Capete sa fie,ca sabii sunt destule
- Vai, cum graiesti cu mine,spatare Vulture!... nu mai departe decat alaltaieri,n-ai fi cutezat sa-ti ridici glasul mai sus de unde-ti statea capul."
(Ioan Grosan,O suta de ani de zile la Portile Orientului)


1. Explica intr-un enunt legatura dintre fragmentul citat si titlul operei din care a fost extras.

2. Continua dialogul de mai sus,scriind o naratiune istorica de aproximativ zece randuri.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
17
1.''O suta de ani de zile la Portile Orientului'' inseamna dominatia Imperiului Otoman avuta asupra tarilor pe care le-a cucerit si a incercat sa le supuna obiceiurilor si normelor lui.

2.Cel cu caciula de jder privea spre Vultur cu neincredere si dezamagire.Nu intelegea de ce un spatar ca el nu putea aprecia ca cititul si scrisul erau tot un fel de arma impotriva dusmanului.Calaretul se visa un mare carturar care voia sa consemneze in scrierile sale faptele eroice pe care le enumera Vulturul,ca urmasii sa cunoasca istoria.
-Las' apoi ca ajungi tu mare carturar.Da,oi fi uitat de unde am plecat , dar la ce imi foloseste scrisul si cititul?
-Da,insa da' nu ajungeai mare spatar erai supus,un om fara niciun rost,un slujitor al domnului.Insa noi,cei ce iubim scrierea si cititul avem un rost in lumea asta.Numele noastre raman in istorie.
-D-apoi tu,bine gandesti.Numele meu va aparea?
-Depinde de faptele tale,spatare Vulture.Sabia nu e unealta,doar a razboiului.Sabia poate fi si o arma ce poate fi ingropata in securea pacii.Condeiul e viitorul ca lumea intreaga sa cunoasca pactele de pace,iar sabiile sa devina amintiri.
Si calatorul cu caciula de jder isi lua calul si pleca clatinand capul.Spatar Vultur ramase uitandu-se dupa el,dus pe ganduri.Iluminatul ii deschisese mintea.Deja se vedea consemnat in cartea de istorie,dar isi promisese in schimb sa lupte pentru pace si sa infaptuiasca numai fapte bune.Acum era un om cu totul altul.

gfdg: multumesc :)
crinairin: Pentru putin.
Alte întrebări interesante