Biologie, întrebare adresată de dudasmarc281, 8 ani în urmă

Adaptarile respiratiei mamiferelor la mediul acvatic:
Realizati un referat scris de mana de minim o pagina si postati poza.


va rog muuulllttt dau 50 puncte si dau si coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sekly
4

Răspuns:

Respirația la animalele cu mediu de viață acvatic

Respirația cutanată este prezentă la majoritatea nevertebratelor acvatice, organul de respirație fiind pielea, ca o caracteristica a respirației, nu exista organe respiratorii specializate, schimburile de gaze se realizează prin toată suprafața corpului.

Respirația branhiala este prezentă la unele moluște, pești, organele de respirație in acest caz, fiind branhiile interne. La pești se găsesc în camere branhiale. Camerele branhiale sunt formate din lame subțiri, de culoare roșie, bogat vascularizate. La moluște (scoica, melci acvatici, sepie) se găsesc în camera mantalei.

La peștii cartilaginoși (rechin) sunt acoperite de fante.

La peștii osoși (crap) sunt acoperite de opercule, care se inchid in inspirație (apa cu oxigenul este inghitita) și se deschid în expiratie( apa cu dioxidul de carbon este evacuata).

Tipul acesta de respiratie poate fi prezenta și la Larvele amfibienilor (mormoloci), și proteu, însă aceștia ca organ de respirație au branhiile externe, aceștia au extensii tegumentare bogat vascularizate.

Respirația pulmonară este prezentă la mamiferele acvatice (delfin, balena..) organele de respirație sunt reprezentate de către plămâni, aici spre deosebire de pești, se ridica la suprafața apei pentru realizarea schimbului de gaze. Orificiul respirator este așezat în creștetul capului.


dudasmarc281: mersi mult dar e corect, nu?
Sekly: cu placere. eu zic ca da
dudasmarc281: ok mersi încă o data
Alte întrebări interesante