Matematică, întrebare adresată de Fast755, 8 ani în urmă

Admitere UPT 2020 AM83

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leleh
1

Răspuns:

Bună! Am obţinut răspunsul c). Dacă nu este varianta corectă te rog să mă anunţi! Chiar aş vrea să ştiu cum se rezolvă exerciţiul. :)

Explicație pas cu pas:

Legea de mişcare s(t)=e^{-t} cos(t) exprimă coordonata mobilului în funcţie de timp. Calculăm viteza momentană derivând relaţia.

Obţinem: v(t)=s'(t)=(e^{-t}cos(t))'=-e^{-t}cos(t)+e^{-t}(-sin(t))=-e^{-t}(sin(t)+cos(t))

Având legea vitezei, o putem deriva pentru a afla acceleraţia momentană.

a(t) = v'(t) = (-e^{-t}(sin(t) + cos(t))' =e^{-t}(sin(t) + cos(t)) - e^{-t}(cos(t) - sin(t)) = e^{-t}(sin(t)+cos(t)-cos(t)+sin(t)) = 2e^{-t}sin(t)

Am obţinut aşadar acceleraţia momentană:

a(t)=2e^{-t}sin(t)

Acceleraţia la momentul t=2s va fi deci:

a(2)=2e^{-2}sin2

Dacă e ceva ce nu ai înţeles nu ezita să mă întrebi şi voi încerca să îţi explic!


Fast755: Buna! Cum de ti-am dat seama ca ai de a face cu vitezs momentana si de ce ai derivat legea vitezei momentane pentru a obtine acceleratia?
Leleh: Înţeleg ce vrei să spui. Viteza momentană pur şi simplu îmi oferă viteza mobilului într-un punct. Din moment ce mi se dă doar o lege de mişcare, nu pot spune că viteza este sau nu constantă. Prin definiţie, viteza momentană este derivata vectorului de poziţie în raport cu timpul. Practic tot ce fac prin viteza asta momentană este să exprim viteza în funcţie de coordonate.
Aflând viteza momentană, pot astfel să îmi dau seama dacă am sau nu acceleraţie.
Leleh: Dacă, prin derivarea legii de mişcare obţineam o lege a vitezei care nu depindea de t, deci nu varia în funcţie de timp, aveam viteză constantă (şi implicit acceleraţie = 0), nu mai era necesar să vorbim de viteză momentană. Prin derivare am obţinut însă o lege a vitezei care depinde de t, deci viteza se modifică în funcţie de timp. Bun! Avem acceleraţie! :) Având legea vitezei, e nevoie să aflu cum se comportă acceleraţia în funcţie de timp (e constantă sau nu?).
Leleh: Aflu acceleraţia momentană! Încă o dată dau peste lege care depinde de t. Ce îmi spune faptul ca acceleraţia mea momentană depinde de t? Acceleraţia nu e constantă, variază în orice moment de timp. Enunţul îmi cere acceleraţia dupa două secunde. Dacă acceleraţia mea era constantă, era aceeaşi în orice moment. În cazul nostru nu e, deci, în legea acceleraţiei momentane tot ce trebuie să fac acum este să calculez pentru t=2s.
Leleh: Pfiuu, scuze pentru comentariile aşa lungi, sper doar că nu te-am făcut şi mai confuz. :( Scuze dacă nu te ajută prea mult, nu pot să zic că sunt expertă la fizică. :)) Am încercat :))
Leleh: E corectă varianta c), nu? :))
Fast755: Da ,e corect .Multumesc mult!
Alte întrebări interesante